Eigenaar probeert nog brand te blussen, maar moet toezien hoe zijn bedrijf in vlammen opgaat

De rookpluim was tot ver te zien. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Een hevige industriebrand vernielde woensdagnamiddag een loods van de firma Royal Star in de Ooigemstraat. De eigenaar probeerde zelf de brand nog te blussen, tevergeefs. Niemand raakte gewond, maar de schade is enorm. De rookpluim was kilometers ver te zien.

Royal Star, een dochteronderneming van de Wielsbeekse firma Foronex, recycleert houtresten en -afval tot houtkrullen. “Het zijn producten die je terug kunt vinden in paardenstallen of plaatsen waar dieren slapen. In het jargon noemen we dat ‘animal bedding'”.

Voorraad in brand

Mathieu Wemel, productiemanager bij de firma, zag hoe de productiehal in vlammen opging. “De loods wordt gebruikt voor de productie en verpakking van de houtkrullen. Ik heb geen idee wat er fout ging, want ik was op het moment zelf niet aanwezig. Rond 16.30 uur kreeg ik van een van onze collega’s een telefoontje dat er brand was ontstaan. Ik kwam meteen ter plaatse en kon zien dat een stuk van de voorraad in brand stond.

https://www.youtube.com/watch?v=qSrp81zcszA

Het is niet de eerste keer dat we rook uit de houtkrullen zien komen en meestal krijgen we dergelijke situaties zelf snel onder controle. Ik kroop dan ook in een kleine kraan en probeerde het geheel zelf open te trekken, maar ik had al snel door dat het onbegonnen werk was. Mijn machine vatte zelfs vuur en samen met de 4 andere aanwezigen in de loods liepen we naar buiten. De brandweer was snel ter plaatse, maar toen stond de volledige binnenkant van de loods al in lichterlaaie en sloegen de vlammen door het dak. De productiehal is volledig verloren en de plaats stond vol met materiaal.”

Eigenaar probeert nog brand te blussen, maar moet toezien hoe zijn bedrijf in vlammen opgaat
© CLL

Ook enkele collega’s probeerden de brand zelf nog te blussen. Marc Vercaemst, die op dat ogenblik in de gebouwen aan de overkant van de straat bezig was, zag hoe rook vanonder de dakplaten kwam en snelde meteen ter hulp. “Ik zag hoe collega’s een vorkheftruck naar buiten reden en zelf probeerde ik ook nog te blussen. De vuurzee was te overweldigend en ik riep naar iedereen dat ze moesten vluchten. Hier was geen beginnen aan.”

Lang nablussen

De brandweerzone Fluvia mobiliseerde tientallen wagens en eenheden. Een watercircuit werd aangelegd en er werd zelfs een mobiele dispatching eenheid opgesteld. Rond 18 uur kwam het signaal dat de spuitgasten de brand onder controle hadden maar dat lang nablussen een zekerheid zou worden.

Oorzaak nog niet bekend

Waarnemend burgemeester Filiep De Vos kwam eveneens ter plaatse en werd uitvoerig door de hulpdiensten gebriefd. “Op dit ogenblik is er absoluut nog geen duidelijkheid over de oorzaak van de brand”, klinkt het. “Is het een spontane ontbranding of moeten we hier eerder kijken in de richting van een kortsluiting? Dat zal het onderzoek moeten uitwijzen. Ik ben wel blij te kunnen zeggen dat er geen slachtoffers te betreuren vallen. Iedereen kon het gebouw tijdig verlaten. Be-Alert werd in werking gesteld, louter preventief, met de vraag aan alle omwonenden om ramen en deuren dicht te houden.”

In 2012 werd het bedrijf reeds getroffen door een zware brand die toen eveneens een loods volledig in vlammen liet opgaan.

https://www.youtube.com/watch?v=FhRHn3SnODo
https://www.youtube.com/watch?v=Jn08_bJFwSs
https://www.youtube.com/watch?v=dlTNOv7-BVk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier