Brandweer redt volwassen ree van verdrinkingsdood in kanaal vlakbij Spaarbekken

De brandweer van Diksmuide slaagde er in om een volwassen ree van de verdrinkingsdood te redden in Merkem. © JH
Redactie KW

De brandweer van Diksmuide slaagde er zaterdagmiddag in om een volwassen ree van de verdrinkingsdood te redden in Merkem, een deelgemeente van Houthulst. Het dier was in een diep afwateringskanaal gesukkeld, maar raakte daar onmogelijk zelf uit.

Het was een alerte voorbijganger, die zaterdagmiddag rond 14.30 uur passeerde in de Oostbroekstraat, die de zwemmende ree opmerkte. Daarbij mag het dier al van geluk spreken. De Oostbroekstraat daar ligt afgelegen vlakbij het Spaarbekken van de Blankaart en veel passage is er niet. Wellicht zat het dier al enige tijd in het water. De passant verwittigde de brandweer waarna post Diksmuide ter plaatse kwam.

Vermoeid

“Bij onze aankomst zwom de ree de hele tijd heen en weer”, zegt brandweerluitenant Rudi Dolphen. “Het ging om een volwassen wilde ree met al een behoorlijk gewei. Het water daar was anderhalve meter diep, dus het dier kon er onmogelijk staan. Het kon ook niet zelf uit het water raken door de betonnen randen en omdat het vlakbij een sas zat. We gingen aan beide zijden van het kanaal staan met een gespannen net en konden het even opjagen om het zo te vangen. Na een kwartier was het dier al uit het water. Het had geen verwondingen en stampte gelukkig ook niet. Wellicht was het al flink vermoeid. We hebben de ree onmiddellijk terug vrijgelaten in zijn natuurlijke omgeving.” (JH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier