Familie getuigt na zware brand: “vuur wellicht ontstaan bij warmtelampen”

Amber en Cedric Claeys voor de uitgebrande loods.© foto PDV
Amber en Cedric Claeys voor de uitgebrande loods.© foto PDV
Piet De Ville

Bij de stalbrand van deze morgen in de Engelse Straat in Moerkerke kon, met de hulp van buurtbewoners, het gros van de schapen gered worden. “Jammer genoeg bleven er toch vier ooien en zes lammetjes in de brand”, zegt Amber Claeys, de dochter van schapenhouder Geert Claeys.

De bluswerken waren dan wel al grotendeels achter de rug toen we rond de middag in Moerkerke arriveerden, de brandgeur in de Engelse Straat en omgeving was toch nog bijzonder penetrant. Het gevolg van een zware brand in de loods naast de woning van schapenhouder Geert Claeys en zijn gezin.

De man werkt als hoofdberoep als onderhoudsverantwoordelijke in een school en doet in bijberoep dus nog een landbouwactiviteit, vooral gericht op het kweken van schapen. “Het is de tijd dat de schapen lammeren en het waren al erg zware dagen geweest. Daarom lag ik vandaag eens, op deze eerste mei, wat langer in bed dan gebruikelijk”, zegt Geert.

“Maar iets na 08.00 uur deze morgen, begon ik telefoons en berichtjes te krijgen van de buren. Toen ik zelf door het raam keek, zag ik dan ook een grote rookontwikkeling vanuit de loods.” Geert wordt intussen weg geroepen voor besprekingen met de aangekomen verzekeringsmakelaar en dochter Amber doet het verhaal verder.

Stro weghalen met bulldozer

“De brandweer werd direct opgebeld en de eerste brandweerwagens stonden hier al na twintig minuten. In deze buurt hier is het niet altijd duidelijk welk korps best afkomt – het ligt zowat overal tussen – en uiteindelijk zijn zowel de korpsen van Knokke-Heist, van Brugge als van Maldegem afgekomen”, vertelt Amber.

Haar broer Cedric was niet thuis op het moment dat de brand uitbrak, hij verbleef bij zijn vriendin, maar sprong direct op zijn bromfiets toen hij vernam wat er aan de hand was. “De brandweerlui focusten zich op het blussen uiteraard en met een kleine bulldozer werden hopen brandend stro uit de loods weg gehaald. Gelukkig zijn heel veel buren en omwonenden zo vlug mogelijk afgekomen om te helpen. Samen met hen hebben we de schapen uit de brandende loods gedreven”, gaat de dochter verder.

Goedgekeurd door de controlediensten

“We hebben hier zo’n vijfenvijftig schapen en de meeste daarvan kregen we dus wel vlot naar buiten. Maar we zitten nu ook midden in de lammertijd. Hoeveel lammetjes er precies zijn, kan ik niet zeggen want in die tijd komen ze er heel snel bij. Die lammetjes zijn nog heel kwetsbaar en de meeste van hen zijn nog niet buiten geweest. Dus die hebben we echt met de hand moeten oppakken en naar buiten brengen.”

Jammer genoeg zijn er toch nog vier ooien en zes lammetjes in de brand gebleven. “Helemaal zeker zijn we natuurlijk niet, maar we denken wel een idee te hebben waar en hoe de brand kan ontstaan zijn. Hoewel alles perfect in orde was en goedgekeurd door de controlediensten, denken we dat de brand ontstaan kan zijn door de warmtelampen. Die gebruiken we dus om de lammetjes warm te houden. Alle dieren zitten nu in de achterste weide hier. Of en wanneer we de loods opnieuw zullen kunnen gebruiken is nog niet duidelijk.”

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.