https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Buurvrouw redt samen met politie vrouw en dochter uit brandende woning in Klerken

© (Foto JH)
Redactie KW

De 54-jarige Conny Vercamer uit Klerken redde woensdagochtend vroeg samen met de politie haar buurvrouw en haar dochter uit hun brandende woning met behulp van een ladder. Door een felle brand beneden zaten ze vast op de bovenverdieping. “Ik sta nog steeds te trillen op mijn benen”, zegt Conny.

Even voor 5 uur werden bewoners Carine en haar dochter Yoni (22) wakker van het loeiende geluid van hun brandalarm. Zij wonen in de wijk Perelaarommegangstraat in Klerken nabij Houthulst. Toen ze beneden gingen kijken merkten ze een felle brand op in de keuken. Het ging om een uitslaande brand. Zelf vluchten was geen optie. De benedenverdieping was volledig gevuld met rook. De twee vluchtten terug naar boven en belden de hulpdiensten. Ze openden ook een raam en schreeuwden in paniek om hulp naar buiten.

Ladder tegen gevel

Op dat moment werd buurvrouw Conny Vercamer wakker. “Rond dat uur sta ik meestal toch op om te gaan poetsen in MPI De Vleugels”, zegt ze. “Ik hoorde geschreeuw en dacht dat er iets gaande was op straat. Nadat ik mijn voordeur opende zag ik Carine en Yoni uit het venster hangen, in paniek. Ik probeerde hen te kalmeren en zocht een ladder. Net toen kwam de politie aangereden met een uitschuifbare ladder. Die plaatsten we tegen de gevel en zo konden we hen bevrijden. Ze waren enorm aangeslagen en vroegen meteen naar hun huisdieren. Zelf heb ik nog hun hondje en een kat uit hun huis kunnen halen met de brandweer.”

Drie katten en konijn overleden

Ook de brandweer van Diksmuide kwam aangesneld en had droevig nieuws over de huisdieren. “In de keuken zijn drie katten en een konijn in de brand gebleven”, zegt kapitein Gino Crombez van post Diksmuide. “De brand is ook ontstaan in de keuken, wellicht bij een elektrisch vuur. Die brand hadden we snel onder controle maar de brandschade in de keuken is aanzienlijk. Over het ganse huis is er veel rookschade. We ventileerden langdurig maar de woning is toch onbewoonbaar. De bewoners zullen tijdelijk moeten verhuizen.” Omdat beiden teveel rook hadden ingeademd werden ze ter controle naar het ziekenhuis gebracht.

Enorm dankbaar

Carine en Yoni kunnen nu tijdelijk terecht bij broer Gianni Pil (25) uit Staden. “Toen ze me opbelden zaten ze al in de ziekenwagen op weg naar het ziekenhuis en waren ze nog aangeslagen”, zegt hij. “Ik ben meteen naar Klerken gereden en kon met de brandweer nog spullen uit het huis halen. De schade in de keuken is echter heel groot. Het zal misschien een troost zijn voor mama dat ze toch haar hondje nog heeft. Ik ben onze buurvrouw Conny erg dankbaar. Mama is invalide en heeft overal veel pijn. Het zal voor haar erg moeilijk geweest zijn te vluchten via de ladder maar gelukkig hebben ze de nodige hulp gehad.” (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.