Belgische brandweer eerst ter plaatse bij brand in Franse Comines: “Betere regeling is een must”

Rechts zien we Kapitein Lahousse die met zijn Franse collega's overlegt.©DESSAUVAGES MAXIME Brandweer WAPI
Rechts zien we Kapitein Lahousse die met zijn Franse collega's overlegt.©DESSAUVAGES MAXIME Brandweer WAPI
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Afgelopen zaterdag werd Comines France, de Franse naamgenoot van Komen-Waasten, getroffen door een indrukwekkende brand in het waterzuiveringsstation. Hoewel het vuur op Frans grondgebied stevig huis hield, was het de Belgische brandweer die er als eerste aan de slag ging. “Een unieke situatie, eigen aan de grensstreek waar wij puur theoretisch gezien geen enkele bevoegdheid hebben”, klinkt het bij Kapitein Lahousse van brandweerzone WAPI.

De eerste oproepen bereikten de noodcentrale iets na 18 uur. Verschillende inwoners van Komen-Waasten zagen hoe een dikke rookpluim boven de gemeente uit steeg. In geen tijd verschenen de eerste video’s van een waar inferno op sociale media. De hulpdiensten aarzelden niet en stuurden niet minder dan 29 brandweerlieden ter plaatse, die erg snel met een merkwaardige situatie werden geconfronteerd.

Meteen blussen

“Honderden maxipalletten, die allen opgestapeld lagen net naast het waterzuiveringsstation, stonden in lichterlaaie. Met dergelijke brandlast heb je in geen tijd een indrukwekkende vuurzee die erg moeilijk te bestrijden is. Alleen lag de brandhaard net over de landgrens!” Kapitein Lahousse, zelf actief binnen de brandweerzone WAPI, gaf het bevel de bluswerken meteen aan te vatten. “Het is iets wat typisch is aan de grensstreek”, verklaart hij. “Onze eenheden waren in enkele tellen ter plaatse, terwijl de Franse collega’s vanuit Bousbecque en Marcq en Baroeul moesten komen. We spreken over een verschil van maximaal 15 minuten, maar bij dergelijke inferno’s is iedere minuut van onschatbare waarde. Uiteindelijk stuurden onze Franse collega’s nog 66 mensen ter plaatse, broodnodig om de situatie onder controle te krijgen.”

Kluwen

De kapitein wijst meteen op een administratief kluwen dat niet uitgeklaard raakt. “Als we de letter van de wet moeten volgen, dan hebben wij geen enkel recht om in Frankrijk te gaan blussen”, verduidelijkt hij. “Al jaar en dag wordt er gesproken over een binationale samenwerking, die door zowel de Franse als Belgische minister van Binnenlandse Zaken moet worden ondertekend. Helaas raakt dat document niet ondertekend, waardoor de brandweerzones op de grens in een soort van administratieve leegte vertoeven.”

Gentlemen’s agreement

“Begrijp me niet verkeerd: geen enkele brandweerman of -vrouw zal twijfelen om de collega’s bij te staan en wij aarzelen dan ook niet om het bevel tot tussenkomst te geven. We kunnen moeilijk staan toekijken hoe het vuur alles verslindt, terwijl we met onze vingers draaien. Er is een soort van gentlemen’s agreement tussen beide korpsen in Frankrijk en België, waarbij we rechtstreeks naar de bevoegde officieren kunnen bellen. Een officiële overeenkomst zou het voor iedereen niet alleen heel wat eenvoudiger maken, het zou ook een mooie erkenning zijn voor het werk en de inzet van onze mensen.”

De situatie deed meteen terugdenken aan de meest recente brand bij het Menens recyclagebedrijf Galloo. Het vuur brak uit op hun site op Frans grondgebied, met een toegang via België. Ook daar waren het eerst de Belgische brandweerzones die actie schoten, in afwachting van de komst van hun Franse collega’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier