Schuldige voor dood van Aaron (24) na fatale deathride is bekend, maar er komt geen proces
Het arbeidsauditoraat zal niemand vervolgen voor het dodelijke arbeidsongeval op de site Transfo in Zwevegem in april vorig jaar. De 24-jarige sportmonitor Aaron Delannoy uit Lauwe kwam toen om het leven bij een fatale val van een deathride. De verantwoordelijkheid voor zijn dood ligt bij de werkgever, maar die zal niet vervolgd worden. Er komt wel een bemiddelingsprocedure.
Aaron Delannoy uit Lauwe was op 26 april vorig jaar aan de slag als sportmonitor op de site Transfo, een voormalige elektriciteitscentrale in Zwevegem. Natuursportvereniging Oenanthe stond er in voor de organisatie van een avontuurlijke sportdag voor zo’n 1.400 jongeren uit West-Vlaamse internaten. Op het einde van de dag liep het gruwelijk fout. Aaron Delannoy had die dag tientallen jongeren veilig naar beneden geholpen van een deathride en zou als laatste ook afdalen.
Daarbij brak echter de katrol waardoor Aaron een fatale val tien meter naar beneden maakte. De jongeman had geen schijn van een kans. Meteen na het ongeval kwam de politie, de brandweer en de inspectie Toezicht Welzijn op het Werk ter plaatse. Het arbeidsauditoraat startte eveneens een onderzoek op. Daarbij werd een deskundige aangesteld en werden tientallen mensen verhoord.
Uit dat onderzoek is nu gebleken dat de gebruikte katrol niet geschikt was voor een deathride. “De katrol was wel geschikt om gewichten mee te heffen in een verticale lijn, maar niet om een gewicht in een horizontale lijn via een deathride naar beneden te laten gaan”, zegt Sofie Heyndrickx van het arbeidsauditoraat. “De katrol bleek ook niet juist bevestigd te zijn. De musketon van het harnas had daarnaast ook door de twee ogen van de katrol moeten zitten. Dat was niet het geval. Het gevolg van dit alles is dat de katrol brak”, klinkt het.
Volgens de arbeidsauditeur erkende de werkgever van Aaron Delannoy dat hij in fout was door de keuze voor de foute soort katrol. Bovendien bleek Aaron ook niet correct ingelicht over de veiligheidsinstructies om de katrol correct te kunnen bedienen. Desondanks vindt het arbeidsauditoraat het niet gepast om de werkgever voor de rechter te brengen. “De werkgever beseft dat hij verantwoordelijk is en schuld heeft. Hij is ondertussen ook gestopt met zijn activiteiten”, zegt Heyndrickx.
Er wordt nu een procedure opgestart van bemiddeling tussen de werkgever van Aaron en de mogelijke burgerlijke partijen. Daarnaast moet de werkgever ook een therapie volgen. Olivier Verougstraete, die in het voorjaar van 2024 de vzw Oenanthe overnam, beseft dat het niet evident zal zijn om de deathride in Zwevegem opnieuw open te stellen. “We hebben die sinds het tragische voorval met Aaron niet meer gebruikt. Omwille van het onderzoek, maar ook omdat we er zelf ook totaal niet klaar voor zijn. Mochten we beslissen om er nog iets mee te doen, dan gaan we dat systeem volledig herbekijken”, klinkt het.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier