Arbeider valt vijf meter naar beneden in binnenvaartschip in Beernem

Redactie KW

Langs de Vaart-Noord in Beernem is maandagmiddag een arbeider van veevoerderbedrijf Group Depré gevallen in het ruim van een binnenvaartschip.

De man viel zo’n vier meter naar beneden in een schip dat op dat moment stil lag. De hulpdiensten kwamen met een speciaal klim en reddingsteam ter plaatste. Ze konden met behulp van de ladderwagen de onfortuinlijke man uit het ruim halen. Hij bleef de hele tijd bij bewustzijn en werd naar het ziekenhuis overgebracht.

Dirk De Baets, managing director bij Depré Voeders in Beernem, is danig onder de indruk van het arbeidsongeval. “Ik ben hier nu twee jaar in dienst, nog niet zo heel lang dus, maar ik heb eigenlijk geen weet van nog andere arbeidsongevallen hier. Het hele team en ook ikzelf waren toch wel geschrokken.”

Arbeider valt vijf meter naar beneden in binnenvaartschip in Beernem

Het ongeval deed zich voor nadat het binnenschop grondstoffen kwam lossen waarmee bij de Depré dan veevoeders gemaakt worden. “Na het lossen van de grondstoffen, wat gebeurt met een soort grote zuigslang, is het de gewoonte dat het ruimte van het schip steeds wordt schoongemaakt door een van onze medewerkers”, legt de bedrijfsleider uit. “Het is de afspraak dat de ladder om het ruim van het binnenschip te betreden, wordt aangeleverd en geplaatst door de betrokken schipper. Die kent immers best zijn schip en zou moeten weten hoe een en ander dan best stevig te bevestigen. Die ladder werd door de schipper met een touw nog eens vast gezet. Maar net met die ladder en het touw is het verkeerd gelopen. Die ladder begon namelijk wat te schuiven en het touw is direct gescheurd. Zo maakte onze medewerker zijn onfortuinlijke val van vier meter diep.”

“De man is inderdaad de hele tijd bij bewustzijn gebleven. Hij heeft zijn hoofd gestoten, maar doordat hij zijn stootpet aanhad, was die hoofdwonde al bij al beperkt. Daarnaast was zijn schouder uit de kom en heeft hij een heup gebroken. Hij ligt nu nog in het ziekenhuis en zal nadien ook nog wel een tijdje moeten revalideren. Het gaat om een zeer goede medewerker van 61 jaar, die in de buurt woont en die al negen jaar bij ons in het bedrijf werkt. Uiteraard wordt alles nu heel goed uitgezocht, maar uit de eerste vaststellingen blijkt wel al dat het touw dat werd gebruikt niet meer zo sterk was en de ladder ook niet echt up-to-date was …”

https://www.youtube.com/watch?v=REGrWkX1Eb8

(JVM/PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.