14 varkens verdronken in Koekelare nadat stalvloer wegzakt

Het speciale DRT-team van de brandweer slaagde erin om nog enkele dieren te redden.© JH
Het speciale DRT-team van de brandweer slaagde erin om nog enkele dieren te redden.© JH
Redactie KW

Het zijn drukke tijden voor het speciale dierenreddingsteam (DRT) van brandweerzone Westhoek. Ze moesten vandaag voor de vijfde keer in twee weken tijd uitrukken om varkens te redden die door de roostering van de stal waren gevallen. Dat is uitzonderlijk veel. Helaas kende de interventie in Koekelare vandaag een noodlottige afloop: 14 varkens overleefden het niet.

Het speciale DRT-team van de brandweer, dat manschappen van de posten Diksmuide, Leke en Veurne omvat en sinds kort een eigen interventiewagen met speciaal materiaal heeft, gaat tegenwoordig zowat overal in de provincie langs om dieren te redden. En het zijn erg drukke tijden. “We moesten de laatste twee weken vijf keer uitrukken”, zegt brandweerkapitein Filip Vandenberghe van post Diksmuide, tevens DRT-verantwoordelijke.

“Het is ongelofelijk druk. Telkens ging het om een roostering van een stalvloer die weggezakt was. Een verklaring voor die plotse drukte hebben we niet, al komen dergelijke interventies regelmatig voor.” Zondag zat het DRT-team nog in de Winkelsestraat in Lendelede waar 10 varkens in de mestput onder de roostering waren gevallen. Het ging om dieren van elk 110 kilogram zwaar. Vier varkens konden gered worden, zes overleefden het niet.

Zes dieren gered

De tol op een landbouwbedrijf in de Moerestraat in Koekelare was nog zwaarder. Daar stelde de landbouwer even voor 10 uur vast dat de vloer weggezakt was, wellicht door aantasting van ammoniakdampen. 20 varkens van elk zo’n 80 kilogram waren in de mestput gevallen. “Bij onze aankomst bleek de mestput diep te zijn en zaten verschillende varkens volledig onder de drek”, zegt kapitein Vandenberghe.

“We deden wat we konden maar voor 14 varkens is alle hulp te laat gekomen. Zij zijn wellicht verdronken. Zes andere varkens konden we net nog redden via onze mobiele hijsbrug.” De dieren werden ondergebracht in een andere stal en werden gewassen waarna ze op krachten konden komen. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier