Buitenonderwijs staat centraal in nieuwe vestiging van De Levensboom

Stefaan Lernout

Als het van Jeska, Marieke, Janne, Stanse, Dirk en Dimitri afhangt start in september 2022 een vestiging van De Levensboom in Heule. Meer dan in de andere vestigingen zal er in de natuur onderwezen worden. De kerngroep wil vooral de Heulenaars betrekken in de verwezenlijking van hun droom. De interesse is er alvast, al 80 Heulenaars plannen om deel te nemen aan de startvergadering op 18 november. Het vinden van een geschikte locatie wordt de voornaamste uitdaging.

Met zes zijn ze, de kerngroep die in samenwerking met de Levensboom een nieuwe vestiging wil oprichten in Heule. Het initiatief komt van Jeska Verthé, Marieke Holvoet, Janne Lamoral, Stanse Van Hilst, Dirk Debecker en Dimitri Desmet. Enerzijds een aantal begeleiders die momenteel in andere vestingen van de Levensboom werken, anderzijds enkele ouders. Ze hebben elkaar gevonden in een gemeenschappelijke droom.

Buitenonderwijs

“Die droom is gebaseerd op drie pijlers”, zegt Janne Lamoral die les geeft in De Kleine Tovenaar in Izegem . “Vooreerst willen we in Heule, net zoals in de andere vestigingen, de Freinet aanpak doortrekken. Ervaringsgericht onderwijs blijft de basis. Vervolgens willen we nadrukkelijk de samenwerking met de buurt opzoeken. Het moet meer dan enkel een school zijn, ook andere groeperingen en de buurt zijn er welkom en tenslotte willen we het ‘buiten zijn’ promoten.”

“Dat laatste is wel belangrijk”, vult Stanse Van Hilst aan, die momenteel als lerarenplatformer in verschillende vestigingen van de Levensboom actief is. “Binnen de Levensboom is buitenonderwijs wel al aanwezig, er wordt sowieso aandacht aan besteed. Maar wij willen nog een stapje verder gaan. In Heule willen we daar echt de nadruk op leggen.”

Jeska Verthé is begeleider in Wevelgem. “Nu trekken we een dag per week naar buiten”, zegt ze. “Buitenonderwijs heeft zovele voordelen. Het is goed voor de concentratie, het zelfbeeld en het zelfvertrouwen van de kinderen. Je zit niet meer stil aan je bank, dus automatisch wordt onderwijs een veel socialer gebeuren. Je beweegt ook meer en de natuur zelf is een bron van leren. We hopen zo onze kinderen terug meer hechting met de natuur te bezorgen.”

Op zoek naar een locatie

De groep wil hun droom verwezenlijken in Heule. “Daar is nog geen vestiging van de Levensboom of ander alternatief onderwijs”, verklaart Jeska de keuze. “Bovendien zijn er heel wat jonge gezinnen. We wensen voor alle duidelijkheid geen concurrentie aan te gaan met de Levensboom of met andere scholen.”

Er wachten hen nog heel wat uitdagingen. Het proces willen ze niet alleen doorlopen, integendeel. “We nodigen geïnteresseerden uit op een algemene vergadering”, aldus Marieke Holvoet. “Die vindt plaats op 18 november, gezien de omstandigheden zal dat op digitale wijze gebeuren. We nodigen de Heulenaars uit om mee te denken over hoe dit initiatief verder uit te werken, over een toekomstige locatie, een naam,…Vervolgens is het onze doelstelling om met geïnteresseerde ouders en partners het proces verder te zetten. De grootste uitdaging is wellicht om een geschikte locatie te vinden.”

Interesse is er in ieder geval, in een week tijd waren er niet minder dan 80 inschrijvingen om de digitale algemene vergadering bij te wonen. De bedoeling is om in september 2022 van start te gaan. En zo keert de Levensboom terug naar de basis want ooit, lang geleden, werden de eerste levensboomlessen gegeven in een huis in Heule. (SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier