Tieners willen kap van 112 populieren tegenhouden

Zelie, Julia, Anna, Marta en Merel zijn de bomen met zwachtels komen inpakken. © AB
Redactie KW

In de Groenedreef worden 112 hoogstammige populieren gekapt en vervangen door 26 winterlindes. Vijf jongeren die daarvan lucht kregen, kwamen vandaag ter plekke om aandacht te vragen voor wat zij een “onbegrijpelijke beslissing van het gemeentebestuur” noemen.

Zelie Baert uit Oostvleteren, Julia en Marta Gheeraert uit Westvleteren, Anna Provoost uit Poperinge en Merel Vandenberghe uit Proven zijn online een petitie gestart. Succesvol, want 1 dag na de lancering ervan, hebben meer dan 1.400 mensen die al ondertekend.

Heel magere uitleg

“Toen wij hoorden van deze bomenkap dachten we initieel dat dit wel redenen zou hebben”, vertelt Julia Gheeraert. “We hebben ons wat in het dossier verdiept en zijn jammer genoeg tot de conclusie gekomen dat de uitleg heel mager is. Een populier is pas kaprijp na 45 jaar, maar deze staan er nog maar 30 jaar. Ze zijn ook niet ziek. Dat hun wortels de baan kapot maken, dat kunnen we nog geloven. Wat ons echter veruit nog het meeste stoort, is dat men 112 bomen wegneemt en er slechts 26 terugzet. Dat is simpelweg onaanvaardbaar. Een winterlinde groeit heel breed, maar dan nog was er zeker plaats voor laat ons zeggen 55 bomen.”

“De vergunning is er, wij zijn slim genoeg om te weten dat we de kap niet kunnen tegenhouden”, klinkt het nog. “Maar wat we echt wel verwachten, is dat de gemeente Alveringem het verlies van deze bomen op een andere locatie compenseert. De Westhoek wordt voortdurend gepromoot als groene streek. En dan presteert men dit in Alveringem. In een tijd waarin het klimaat zo onder druk staat, kan zoiets echt niet meer. We vonden het dan ook belangrijk om dit onder de aandacht te brengen. Zodat politici die dergelijke beslissingen nemen hier in de toekomst hopelijk toch iets bewuster mee omgaan.”

Bewondering voor de jongeren

“Ik heb bewondering voor de inzet van deze jongeren”, reageert burgemeester Gerard Liefooghe. “Toch moet ik een en ander corrigeren. Nu staat er een dubbele rij bomen aan één kant. Dat is geen optie meer. Wij vroegen uitgebreid advies aan de leverancier van de bomen. Een leverancier verkoopt graag! Maar toch raadt hij ons aan om het op 26 stuks te houden. Een linde groeit en bloeit immers zeer breed. Dat is ook goed voor de biodiversiteit. We hebben voor lindes gekozen omdat ze 300 jaar oud worden en geen onderhoud vragen. En tot slot: we staan zeker open om een aantal van de verloren bomen elders aan te planten. Er is geen plaats meer op ons openbaar domein, dat is het enige probleem.”

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier