Proper Strand Lopers ruimen meer dan honderd kilogram afval op amper 40 vierkante meter

Tim Corbisier ging samen met enkele vrijwilligers aan de slag om de slibway te vrijwaren van afval.©Jeffrey Roos JRO
Tim Corbisier ging samen met enkele vrijwilligers aan de slag om de slibway te vrijwaren van afval.©Jeffrey Roos JRO
Redactie KW

Een groep vrijwilligers van de Proper Strand Lopers ging dinsdagmiddag de uitdaging aan om het afval te ruimen ter hoogte van de slibway in de Oostendse haven. De hoeveelheid aanwezig afval tart elke verbeelding. “Mensen die havenactiviteiten uitvoeren, moeten dringend gesensibiliseerd worden”, klinkt het.

Tim Corbisier, bezieler van de Proper Strand Lopers, had op Facebook een opvallende foto geplaatst van zijn zevenjarige dochter bij een berg afval in de slibway, ter hoogte van waar De Nele aangemeerd ligt. Enkele vrijwilligers besloten om samen met Tim het afval te ruimen.

“Het is schrijnend om te zien welk soort afval er allemaal ligt”, vertelt Tim. “Het meeste afval is afkomstig uit havenactiviteiten. Maar ook het kanaal stroomt hier in, er zal dus wel wat afval daarvan komen ook.”

Handschoenen en bouwafval

Tim en de vrijwilligers verzamelden een tiental zakken vol afval, het gaat om zeker honderd kilogram. “We vonden heel veel handschoenen”, vervolgt Tim. “Dat zijn handschoenen afkomstig van de vissers. Die vallen niet zomaar af, toch? Of ze allemaal bewust het water ingegooid worden, dat weet ik niet, maar het zijn er teveel om toeval te zijn.”

Ook heel wat bouwafval vulde de vuilniszakken. “Dat komt waarschijnlijk van de opbouw van de Oosteroever, maar het is iets dat we al langer aanklagen. Stad Oostende is bezig met een actieplan rond bouwafval, maar het fijne weet ik daar nog niet van. Alleen concentreren op bouwafval zal niet voldoende zijn. We zouden graag een uitbreiding van dat plan zien in de toekomst, zodat ook de mensen die havenactiviteiten uitvoeren gesensibiliseerd worden”, aldus Corbisier.

Het drijvend afval dat op de slibway terecht kwam kan bij het openen van de sluizen in zee terecht komen. “Net dat moeten we vermijden”, klinkt het. “Er werd al voldoende gesensibiliseerd. Mensen weten ondertussen wat voor gevolgen afval in zee kan hebben.”

Ook Proper Strand Lopers beleven een uitzonderlijk jaar. “We hadden heel wat aanvragen voor teambuilding, maar die zijn door corona haast allemaal weggevallen. Ook De Warmste Week, toch een belangrijke bron van inkomsten, viel weg. Maar we staan nog overeind en we geven niet op. Sensibiliseren gaat over generaties en we doen wat we kunnen. We geven niet op”, is Tim duidelijk.

Schepen van Mens en Milieu, Silke Beirens (Groen), benadrukt het belang van de Proper Strand Lopers. “Die mensen verrichten nobele daden en we zijn hen daar heel dankbaar voor. Hun strijd tegen het zwerfafval is een strijd van ons allemaal. Dankzij hen worden mensen zich meer bewust van het probleem.” (JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.