Plantproject Dag van de Natuur in Schuiferskapelle afgeblazen door discussie over perceelsgrenzen

© WME
Redactie KW

Op de Dag van de Natuur had er langs een trage weg in Schuiferskapelle een nieuwe gemengde haag aangeplant moeten worden, maar dat project werd te elfder ure afgeblazen door het stadsbestuur, dat nochtans eerder het licht op groen gezet had. Natuurpunt De Torenvalk betreurt de zaak.

Over een lengte van 250 meter zou aan beide kanten van de trage weg tussen de Veldstraat en de Hullestraat een gemengde haag komen. Het vormde een van de twaalf projecten die De Torenvalk op de planning staan had voor de 43ste Dag van de Natuur. “De stad was overtuigd van de meerwaarde voor de ecologie, het plantgoed was besteld en alle partners waren er klaar voor”, zegt Eva Waeyaert van De Torenvalk. “Maar drie dagen voor de Dag van de Natuur hoorden we plots van de stad dat het project afgelast werd, zonder duidelijke uitleg. Wij willen in 2023 graag terug samenwerken met de stad, maar op voorwaarde dat het project goed voorbereid kan doorgaan.”

Kwestie niet op de spits drijven

Schepen Klaas Carrette (CD&V), die bevoegd is voor de kleinste Tieltse deelgemeente, geeft toe dat het project onverwacht fout liep. “We hadden ons gebaseerd op de Atlas der Buurtwegen voor de inplanting van de haag, maar in de realiteit bleek de situatie toch iets anders dan op de kaart. De weg was smaller dan verwacht en twee weken voor de Dag van de Natuur zou plaatsvinden ontstond er discussie met de eigenaars van de aanpalende landbouwpercelen. Op zo’n korte termijn een landmeter laten komen om de zaak uit te klaren was geen optie. Bovendien wilden we wilden de kwestie liever niet op de spits drijven. Dus hebben we het project in de koelkast gestopt. We hadden die tegenkanting eerlijk gezegd niet verwacht. Ook wij betreuren dat het zo gelopen is, al hebben we ons lesje nu wel geleerd. In het vervolg pakken we het anders aan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier