PFAS-verontreiniging op voormalige brandweersite: “Gebruik géén grondwater, voor de rest zijn er geen maatregelen nodig”

© (Foto Google Maps)
Redactie KW

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft een verkennend bodemonderzoek laten uitvoeren naar de aanwezigheid van PFAS op de voormalige site van de brandweerkazerne in de Beukenhofstraat.

“De meetresultaten van 1 meetpunt tonen aan dat er een duidelijke aanwijzing is op een verontreiniging met PFAS in het grondwater, er zijn daar namelijk verhoogde PFAS-waarden vastgesteld”, zegt schepen Davy Demets. “In het vaste deel van de bodem werden geen concentraties boven de richtwaarde aangetroffen.”

Het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) adviseert op basis van dit onderzoek dat omwonenden die in een straal van 500 meter rond de voormalige brandweerkazerne wonen enkele maatregelen nemen. “Deze maatregelen focussen zich heel duidelijk op het niet gebruiken van grondwater. Aangezien de resultaten van de bodemstalen geruststellend zijn, gelden er geen maatregelen voor bodemgebruik op en rond deze locatie. Dus er zijn geen extra maatregelen voor bijvoorbeeld kweken en eten van groenten uit eigen moestuin, op voorwaarde dat hiervoor geen grondwater wordt gebruikt.”

De mensen die in de zone rond de brandweerkazerne wonen, ontvangen vandaag een brief met meer info en de maatregelen die geadviseerd worden.

Alle informatie en de meest recente updates rond PFAS vind je op de centrale website www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling. Meer info is ook te vinden op https://www.anzegem.be/pfas. (JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier