Oude Leiearm opnieuw zwaar vervuild met vettig goedje: “We moeten er alles aan doen om hier een eind aan te maken”

Links: een bruine, vettige substantie drijvend op het wateroppervlak. Rechts: een vis die ondertussen al het leven liet in de smurrie. © JDr
Redactie KW

Op de Oude Leiearm in Menen drijft opnieuw hetzelfde goedje dat de buurt al jaren teistert. De boei die het moet tegenhouden, is losgekomen. De stad gaf eerder al aan te werken aan een oplossing.

Een bruine, vettige substantie drijvend op het wateroppervlak. Omwonenden van de Oude Leiearm in Menen zijn het intussen gewoon, al wil dat niet zeggen dat ze zich erbij neerleggen. Dinsdagmorgen was er opnieuw die opvallende vervuiling.

Dit keer was de vervuilde vlek nog groter. Het probleem is dat de dam die het vervuilde water moest tegenhouden, losgekomen is. Een probleem waarvan ze bij de stad op de hoogte zijn. “Donderdag moet dat euvel opgelost worden”, zegt schepen van Publieke Ruimte Patrick Roose (Vooruit). Er werd al materiaal aangekocht om de kommer te verzachten. “We nemen maatregelen, ook al is het niet onze bevoegdheid.”

Uitdaging

Maatregelen, maar daarmee is de bron van de vervuiling nog niet aangepakt. Het vet, afkomstig van een bedrijf op het nabijgelegen industrieterrein, komt voornamelijk in de Leie terecht bij hevige regenval. Maandagavond was er een stortbui, wat het probleem weer deed opduiken. Maar ook bij minder buiig weer is er overlast.

Daar willen ze met de stad Menen helemaal komaf mee maken. Simpel is dat echter niet. “Hoe complex het dossier ook is, het is niet omdat sommige handelingen mogelijk wettelijk kunnen, dat ze wenselijk zijn”, liet de schepen vorige maand optekenen.

“Dit oplossen vergt inspanningen van alle betrokkenen. Dat we als eersten met dergelijk type overlast geconfronteerd zijn, zorgt voor de extra uitdaging dat dit ook van het bedrijf nieuw onderzoek vraagt. Een moeilijke boodschap voor de omwonenden is dat daardoor het definitief wegwerken van de oorzaak tijd vergt, met mogelijk verdere overlast.”

Actie

Omwonenden en vissers die de Oude Leiearm frequenteren, willen echter niet zolang wachten. Zij staan op het punt om actie te ondernemen. “Moeten we echt wachten tot er vissen sterven?”, vroeg Fabian Werbrouck zich eerder af. Foto’s die hij nam, moeten bewijzen dat het al zover gekomen is. “We moeten er alles aan doen om een eind te maken aan deze vervuiling.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier