Omstreden betonfirma RTS uit Zedelgem opnieuw zwaar beboet

Redactie KW

Het betonbedrijf RTS langs de Remi Claeysstraat in Zedelgem is in de Brugse rechtbank opnieuw zwaar beboet.

Na een veroordeling voor inbreuken op de milieuwetgeving is het omstreden bedrijf van zaakvoerder Steven Rotsaert (39) nu ook schuldig bevonden aan een reeks bouwmisdrijven. Rotsaert, zijn echtgenote en hun beide vennootschappen zijn in de Brugse rechtbank veroordeeld tot een totale geldboete van 48.000 euro, waarvan 15.000 euro effectief.

Bij controles in de eerste helft van 2013 werden enkele constructies zonder bouwvergunning aangetroffen. Het ging onder meer om illegale betonverhardingen, silo’s, een weegbrug en een 2.500 vierkante meter grote loods. Het bedrijf moet van de rechter alle illegale constructies binnen de tien maanden afbreken, op straffe van een dwangsom van 200 euro per dag vertraging. “Die boetes zijn nog enigszins aanvaardbaar, maar die herstelvordering gaat te ver,” zegt advocaat Jo Goethals. “We gaan in beroep waardoor er van afbraak voorlopig geen sprake kan zijn. De meeste bouwovertredingen zijn intussen trouwens geregulariseerd. Enkel de loods vormt nog een probleem, omdat ze volgens de inspectie gedeeltelijk in landbouwgebied ligt.”

Betoncentrale overkapt en sproeiers tegen het stof

RTS kwam al vaker met het gerecht in botsing. In december kreeg het bedrijf fikse boetes en een maand exploitatieverbod opgelegd voor inbreuken op de milieuwetgeving. Dit gebeurde na klachten van omwonenden over lawaai- en stofhinder. RTS tekende tegen die veroordeling eveneens beroep aan. “Wellicht zullen de milieuzaak en de zaak rond bouwmisdrijven samen beoordeeld worden door het hof van beroep,” gaat Jo Goethals verder. “We hopen dat tegen dan de saneringswerken rond zullen zijn. Komende zomer worden die uitgevoerd. Zo wordt de betoncentrale overkapt en komen er sproeiers tegen het stof.”

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.