Nieuw subsidiereglement voor onderhoudsarme groendaken

Klimaatregisseur Claude Willaert en schepen van Milieu en Duurzame Ontwikkeling Charlotte Castelein. (foto gemeente Koksijde)
Redactie KW

Gemeente Koksijde heeft een nieuw subsidiereglement gelanceerd om een extensief groendak aan te leggen: meer groen op de daken van Koksijde. Een groendak biedt extra isolatie tegen koude en warmte, vertraagt de afstroming van neerslag en verlengt de levensduur van je dak omdat de brandende zon niet op je dakbedekking schijnt.

Aangenamer wonen

Schepen van Milieu en Duurzame Ontwikkeling Charlotte Castelein: “We kunnen Koksijde nog aantrekkelijker maken door nog wat meer groen in de meest verstedelijkte zones te brengen. Je kijkt al snel op een zwart dak als je in een centrum woont. Ik ben er zeker van dat een aantal groendaken in een wijk ervoor zorgen dat het aangenamer wonen is. Maar natuurlijk telt het nieuw subsidiereglement voor heel het grondgebied van Koksijde. De premie bedraagt 40 euro per vierkante meter met een maximum van 1.250 euro per adres. Dat is toch bijna de helft van de kostprijs om een groendak van 30 vierkante meter aan te leggen.’

Tijs Vandewoude, Woonloket Koksijde: “Van zodra je weet of je dak geschikt is voor een extensief groendak, vul je het formulier in op het digitaal loket van de gemeente Koksijde. Je stuurt foto’s mee van de bestaande situatie. Als je dak in aanmerking komt en je dus groen licht krijgt, kan je de werken laten uitvoeren. Na de werken stuur je ons een tweede foto van het nieuw extensief groendak. De betalingsaanvraag dien je tot slot in bij het Woonloket Koksijde.”

Vetplanten en mossen

Claude Willaert, klimaatregisseur Koksijde: “We kozen voor een extensief groendak omdat dit minder weegt dan een intensief groendak, maar vooral omdat het onderhoudsarm en heel het jaar door groen is. Een extensief groendak bestaat uit vetplanten, mossen en kleine grassoorten.” (MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier