Zorginstellingen en Bosgroep planten samen nieuwe bossen in Jabbeke

© WK
© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Bosgroep Houtland plantte deze week twee nieuwe bossen aan in Zerkegem. De cliënten van twee zorginstellingen met groene vingers – Viro vzw en OC Cirkant – hielpen enthousiast mee.

“Natuur wint steeds meer aan belang. Onze samenleving roept om meer groen en de huidige Vlaamse regering maakt daar samen met de provincie West-Vlaanderen en vele privé-eigenaars nu ook echt werk van. Dat dergelijk nuttig en opbouwend werk met behulp van zorginstellingen kan uitgevoerd worden, maakt het plaatje bovendien nog positiever. Samen met de betrokken grondeigenaars bieden we hen een kwalitatieve dagbesteding aan”, zegt coördinator Jan Goris.

Het ging om 2,1 ha voormalige landbouwgronden die aansluiten bij bestaande bossen en natuurgebieden. Peter Lievens en Jan Bouckaert zijn de eigenaars van de nieuwe bossen. ”We zijn in dit gebied al jaren bezig met het uitbreiden van bossen en de aanleg van poelen, heggen, houtkanten, hoogstamboomgaarden, wildakkers en bloemenrijke graslandjes. Het schept een biotoop voor allerlei dieren, wat dan weer interessant is voor onze hobby als jagers”, vertellen ze.

5.000 boompjes

In totaal gingen er net geen 5.000 boompjes de grond in. “Eigenlijk planten we hier twee bossen boven elkaar aan. Populieren zijn snelle groeiers die er binnen 10 jaar als echte bomen zullen uitzien, en daaronder groeien dan de tragere soorten zoals iep, esdoorn en els die een struiklaag vormen.”

Voor Dries Vanlersberghe, coördinator dagbesteding bij vzw Viro, smaakt het alvast naar meer. “Een fijne samenwerking met Bosgroep Houtland en Cirkant. We kijken ernaar uit om in de toekomst vaker de handen in elkaar te slaan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.