Wonderwoudjes en fruitbomen: gemeentebestuur wil voor elke inwoner nieuwe boom planten

Redactie KW

Het Jabbeekse beleidsplan heeft ook een flink aantal groene aspecten. Een van de spectaculairste zaken is het engagement om voor elke inwoner een nieuwe boom te planten. Inmiddels zijn er al forse stappen gezet om die 13.500 bomen te voorzien, onder andere in het Vloethemveld, en kunnen gezinnen er straks zelf eentje krijgen.

“Met het CD&V bestuur willen we fors investeren in groen in Jabbeke. Dit groen is niet alleen leuk en plezant om in te vertoeven, het zal meer dan noodzakelijk zijn om in de toekomst onze zuivere lucht in Jabbeke te behouden”, meent Claudia Coudeville.

Om dit ambitieus doel te realiseren, komt schepen Coudeville met twee maatregelen: bomen uitdelen en Wonderwoudjes voorzien. De gemeente Jabbeke stapt dus in het project van Wonderwoudjes. Dit zijn kleine groene oases van rust in je gemeente, een plek waar jong en oud kan ontsnappen aan de drukte.

Speelbosje voor jeugd

“Onder impuls van het schepencollege werden twee voorstellen ingediend bij de provincie in kader van het project Gemeente van de Toekomst. Een daarvan werd weerhouden en Jabbeke krijgt de toestemming om een Wonderwoudje aan te planten. De keuze valt op een stukje grond in Stalhille, op de hoek van de Expressweg en de Nachtegaalstraat. Het project kost 8.000 euro en zal voor 50% door de provincie betaald worden. Het project wordt begeleid door BOS+”, legt schepen Coudeville uit.

“Op dit moment is in Stalhille heel weinig bos beschikbaar. De schoolgaande jeugd kan daar bijvoorbeeld nergens terecht voor een bezoek aan een (speel)bosje. Dat zal toch voor die deelgemeente zeker een meerwaarde bieden. Later hopen we ook om een Wonderwoudje te realiseren in de Grote Thems in Varsenare.”

Ieder gezin kan gratis een bijenvriendelijke boom aanvragen – Claudia Coudeville

Het tweede initiatief komt er in samenwerking met de bijenwerkgroep, waarbij elk gezin een bijenvriendelijke (fruit)boom kan krijgen. Indien elk gezin daar effectief op intekent, dan zijn dit direct 5.800 bomen erbij. ”

“Ieder gezin krijgt dus de kans om in te tekenen om een gratis bijenvriendelijke boom of enkele bijenvriendelijke struiken te ontvangen. Uiteraard zal niet elk gezin een boom aanvragen, maar we hopen toch dat veel mensen hieraan meedoen. Deze actie wordt nog verder uitgewerkt en zal normaliter tegen volgend plantseizoen (najaar 2021) op punt staan”, legt de schepen uit.

“Er komt sowieso uitbreiding van het bos aan het Vloethemveld met inbegrip van een mountainbikepad en speelbos. Daar zijn in januari door onze jeugdverenigingen, mensen van natuurverenigingen en geëngageerde burgers al zo’n 4.000 bomen aangeplant.”

Open ruimte behouden

“Er komt ook nog een bos tussen de Bekedijkstraat en de autosnelweg”, vervolgt Claudia Coudeville. “Ik vermoed dat er daar een 7.500 bomen komen waarvan de Gemeente Jabbeke er 3.000 zal aanplanten met vrijwilligers. Er zijn verder nog een aantal mogelijkheden in ontwikkeling.”

“Voorlopig komen er wel geen extra bomen aan het Vrije Tijdscentrum. Het is de bedoeling dat we daar wat open ruimte behouden voor de organisatie van evenementen. Er is daar wel een bijenvriendelijk hooiland aangelegd en we zullen er daar wel naar streven om dat wat uit te breiden en het gazon bijenvriendelijker te onderhouden”, eindigt Claudia Coudeville, schepen van Leefmilieu.

(PA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.