Volkstuin Zeegroentje viert start van vierde jaar

foto PG
Redactie KW

Het in 2021 kleinschalig gestarte particuliere initiatief Volkstuin Zeegroentje heeft met veel enthousiasme het vierde jaar ingeluid met een feestelijke toast op het komende seizoen.

De bijeenkomst werd gevolgd door de jaarlijkse vergadering, waarbij een grondige evaluatie van het afgelopen jaar plaatsvond. Met nog slechts twee beschikbare tuinen zijn alle 53 volkstuinen nu volledig bezet.

Voorzitter Johan Töpke kijkt reikhalzend uit naar seizoen 2024, dat belooft een mix te worden van traditionele groenten, vergeten groenten, unieke gewassen, verschillende kruiden en uiteenlopende tuinierstijlen. “Naast het traditionele tuinieren zijn enkele permacultuurtuinen na een inloopfase nu volledig operationeel, met veel aandacht voor biologisch tuinieren, en zelfs Chinese tuinmethoden kan je bij ons vinden”, aldus Töpke. Hij hoopt op een droger voorjaar dan vorig jaar, toen de start dramatisch was en sommige tuinders hun vroege aardappelen letterlijk in de klei moesten duwen. Toch kijken alle tuinders terug op een succesvol seizoen in de vruchtbare polderkleigrond.

Altijd iets bijzonders

Tijdens de vergadering werden onder het genot van bubbels en verse butternutsoep uit eigen tuin nieuwe plannen gesmeed voor komend seizoen. De succesvolle Open Tuindag, de jaarlijkse barbecue en deelname aan het Landbouwweekend werden besproken, waarbij Volkstuin Zeegroentje zich met trots kon promoten.

De volkstuin kent een opmerkelijke samenwerking tussen generaties, culturen en tuinders met diverse ervaringsniveaus en middelen. Ook de buitenklas van gemeenteschool De Zandloper is betrokken, met enkele terreinen waar leerlingen zich volop kunnen ontplooien.

Dankzij de unieke ligging, omgeven door de deelwijngaard Zeewientje, valt er altijd iets bijzonders te beleven op de terreinen. Voor de toekomst zijn er plannen om in Westende uit te breiden met een tiental nieuwe volkstuinen, wat binnenkort gecommuniceerd zal worden naar potentiële tuiniers.

Wie interesse heeft, kan zich inschrijven op de wachtlijst via johan.topke@gmail.com of telefonisch contact opnemen met Johan Töpke via 0477 70 72 74. Volkstuin Zeegroentje verwelkomt enthousiaste tuiniers van alle leeftijden en achtergronden om samen te genieten van het plezier van tuinieren. (PG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier