Tijdelijk verboden om te zwemmen in Damse Vaart door blauwalgen

Blauwalgen of cyanobacteriën zijn bacteriën die leven in zoet water en die er uitzien als wier. © GF
Redactie KW

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) stelde een drijflaag met blauwalgen vast in de zwemzone in de Damse Vaart in Brugge. Waarnemend burgemeester van Brugge Minou Esquenet (CD&V) legde daarom een tijdelijk recreatieverbod op in deze zwemzone.

“De door de VMM vastgestelde bloei van cyanobacteriën kan als je ermee in contact komt ernstige gezondheidsklachten met zich meebrengen. Ook het inslikken van water met toxines, die vrijkomen bij het afsterven van de cyanobacteriën, is ongezond”, legt Brugs waarnemend burgemeester Minou Esquent uit. “Om de gezondheid van zwemmers of andere recreanten op het water niet in het gedrang te brengen, moeten we dan ook een algemeen zwemverbod uitroepen. Via de controles door de VMM zullen we de situatie nauwgezet opvolgen. We doen er alles aan om zo vlug mogelijk dit verbod terug te kunnen opheffen zodat er door de zwemclubs opnieuw gezwommen kan worden in de Damse Vaart.”

Nieuwe controles

De Stad Brugge laat verder nog weten dat het verbod van kracht blijft tot de drijflaag van blauwalgen is verdwenen uit de volledige zone en de concentratie aan gifstoffen voldoende laag is. Het verbod kan enkel worden opgeheven met een nieuw besluit van de burgemeester. De VMM voert eind deze week of begin deze week nieuwe controles uit. Bij goede resultaten kan de zwemzone ten vroegste volgende week opnieuw worden vrijgegeven.

Contact mijden

Ook op Dams grondgebied werd de aanwezigheid van blauwalgen vastgesteld maar in Damme is er geen zwemzone gezien er sowieso een zwemverbod geldt voor het Damse gedeelte van de Damse Vaart, en als in de andere grote waterlopen. In Damme werden blauwalgen vastgesteld in de Damse Vaart, het Schipdonkkanaal en het Leopoldkanaal. Het stadsbestuur waarschuwt om alle contact ermee te mijden gezien dit gezondheidsrisico’s inhoudt.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier