Steenuil-award Natuurpunt gaat naar beheerploeg: “Met coördinator Danny als natuurrots”

Natuurpunt huldigde Danny Deceukelier, trekker van de beheersploeg, met de Steenuilaward. © GJZ
Geert Vanhessche
Geert Vanhessche Medewerker KW

Jaarlijks houdt Natuurpunt Zwevegem, dat bijna de kaap van 600 leden-gezinnen bereikt heeft, een ledenfeest gekoppeld aan de algemene vergadering. Dit jaar ging het feest door in het kasteel van Banhout met zo’n 80 aanwezigen. “De recentste jaren wordt er gekozen voor een natuurwandeling langs enkele van onze natuurgebieden en met een versnapering onderweg. Zo werd er dit jaar gewandeld in en rond het Banhoutbos”, vertelde ons Eddy Loosveldt van Natuurpunt.

“Onze vereniging zet zich in voor meer en betere natuur. Vorig jaar werd in Sint-Denijs, in de Brucqstraat 32 are aangekocht en wordt er nog een poel aangelegd. In de Klijte in Moen werd 70 are in het Europees beschermd Habitatgebied in beheer genomen. Dit wordt nu ingericht”, zegt Eddy Loosveldt van Natuurpunt.

“In Zwevegem-Knokke, langs de Keiberg, zijn plannen in opmaak voor de inrichting en bebossing van 1,9 hectare. Eind 2024 wordt er bebost. In totaal betekent dat voor 2023 bijna 3 hectare die zich gegarandeerd als natuur kunnen ontwikkelen.”

In totaal heeft Natuurpunt Zwevegem 38,5 hectare in beheer, waarvan 17,5 hectare in eigendom. “Deze eigendommen zijn er volledig dankzij de niet-aflatende inspanningen van de lokale afdeling”, aldus Eddy Loosveldt. Traditiegetrouw wordt er een Steenuil-award uitgereikt aan een verdienstelijke Natuurpunter. Dit jaar werd deze uitgereikt aan de voltallige beheerploeg. “Onze beheerploeg bestaat uit een 15-tal vrijwilligers die in 2023 zo’n 1.005 manuren hebben gepresteerd, gespreid over 37 werkdagen. We kunnen wel natuurgebied blijven aankopen, maar dat moet ook beheerd worden. Die beheerploeg is daarvoor een onmisbare sleutel.”

Natuurrots

Daarom wilde men de beheerploeg danken voor de vele uren vrijwillige inzet om de natuur in Zwevegem te laten ontwikkelen. “Coördinator is Danny Deceukelier die een natuurrots is waarop het bestuur van Natuurpunt Zwevegem al jaren met een gerust hart kan bouwen. De Steenuil-award gaat ook gigantisch dik verdiend naar Danny en zijn voltallige beheerploeg van Natuurpunt Zwevegem”, besloot Eddy Loosveldt. (GJZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier