Sloopwerken van site Pattyne-Duprez in Avelgem van start: “Dit is een uniek project”

De sloopwerken van site Pattyne-Duprez in de Meersstraat in Avelgem zijn begonnen. © ELD
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

Dinsdag zijn de sloopwerken begonnen van site Pattyne-Duprez in de Meersstraat in Avelgem. Het industrieterrein ruimt plaats voor een blauw-groene zone waardoor de aansluiting met de Scheldemeersen weer één vloeiend geheel zal vormen.

De gemeente Avelgem pakt uit met een sterk staaltje reconversie. De site van textielbedrijf Pattyne-Duprez wordt teruggegeven aan de natuur. “En daar zijn we trots op”, glundert burgemeester Lut Deseyn. “Dinsdag ging Lippens Grondwerken van start met de afbraak van de gebouwen aan de zuidkant van de site, waar een oppervlakte van 6.000 vierkante meter ook al wordt onthard.”

Water

“Dit is een duurzame streekontwikkeling op het terrein, voor allen zichtbaar en voor iedereen beter en waar water een belangrijke rol zal spelen. Bij veel regen zal het overvloedige water blijven staan en bij droogte zal het worden vastgehouden. De sloop en ontharding zullen tegen juli klaar zijn. Daarna wordt het perceel tijdens de zomermaanden minutieus in kaart gebracht om een definitief ontwerp te kunnen maken tegen september. In oktober wordt een bevolkingsmoment georganiseerd waarop iedereen zal kunnen zien hoe het nieuwe natuurdomein er uiteindelijk zal uitzien.”

“Naast de gemeente Avelgem en de intercommunale Leiedal maakt ook de Vlaamse overheid dit onthardingsproject mogelijk door een financiering tot 300.000 euro vanuit het subsidietraject Groen-Blauwe Dooradering. De definitieve inrichting van fase 1 zal van start gaan in het voorjaar van 2025. Je zal de site zien evolueren naar een natuurgebied met bloemrijke graslanden, plassen en drassige zones waar water zijn natuurlijke rol weer kan vervullen en waar verschillende diersoorten zoals amfibieën en kleine zoogdieren en insecten (bijen, vlinders, …) hun plaats snel terug zullen vinden.”

Voorbeeld

“Dit is een uniek dossier dat in heel Vlaanderen tot voorbeeld kan dienen. Door gemengd struikgewas te planten, creëren we een natuurlijke overgang. Zo ontstaat er langs de grens met het domein van Natuurpunt een bosrandsituatie, met een maximum aan biodiversiteit op een minimale oppervlakte.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier