Provincie en gemeenten zoeken ‘Vespawatchers’

(gf)
Redactie KW

De dreiging van de Aziatische hoornaar breidt zich gestaag uit door Europa en ook in West-Vlaanderen wordt deze invasieve soort een groeiend probleem. Met imkers, fruitkwekers en natuurliefhebbers die de gevolgen ervaren, is het vinden en vernietigen van de nesten van deze agressieve wesp van vitaal belang om verdere schade te voorkomen. In een poging om deze invasie tegen te gaan, zijn de provincie en lokale gemeenten op zoek naar ‘Vespawatchers’.

Henk Dierendonck, schepen van Milieu, legt uit: “De Aziatische hoornaar is een bedreiging voor onze inheemse biodiversiteit en landbouw. Het is van cruciaal belang dat we de verspreiding ervan beperken en het vinden en vernietigen van de nesten is een essentiële stap in die richting.” Vespawatchers zijn vrijwilligers die bekwaam zijn in het vinden van Aziatische hoornaarnesten. Ze spelen een cruciale rol bij het opsporen van deze nesten, waardoor de autoriteiten effectiever kunnen ingrijpen. Dierendonck voegt eraan toe: “Als je een hart hebt voor de natuur en insecten, en je je bewust bent van de dreiging die de Aziatische hoornaar vormt, dan nodigen we je uit om deel te nemen aan dit belangrijke initiatief.”

Lokpotmethode

De basisaanpak van Vespawatchers omvat de lokpotmethode, een strategie die is ontworpen om nesten van de Aziatische hoornaar te lokaliseren. Voor degenen die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan dit programma, bieden de provincie en de Vlaamse Instelling voor Biotechnologie (VIB) gratis trainingsdagen aan op 20 april en 27 april. “Tijdens deze trainingsdagen leren deelnemers zowel de theoretische als praktische aspecten van de lokpotmethode”, legt Dierendonck uit. “Dat stelt hen in staat om effectief nesten te lokaliseren en bij te dragen aan de bescherming van onze lokale ecosystemen.”

Dagopleidingen

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor de trainingen via Vespawatchers West-Vlaanderen. De dagopleidingen zijn gratis en worden centraal in de provincie georganiseerd.

Schepen Dierendonck roept op tot een gezamenlijke inspanning om deze invasieve soort in toom te houden. “We hebben allemaal een rol te spelen in het beschermen van onze natuurlijke omgeving,” benadrukt hij. (PG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier