Oprichters Jagersliga ontstemd na jachthetze

Lysander Werbrouck en Kristof Vandewoestijne delen de liefde voor jacht en natuur. (foto GV)
Lysander Werbrouck en Kristof Vandewoestijne delen de liefde voor jacht en natuur. (foto GV)
Gerda Verbeke

Naar aanleiding van een aantal persartikels waarbij jagers telkens negatief in het nieuws komen, stelde de Jagersliga recent haar ‘Ethische Jachtcode’ voor. Oprichters Kristof Vandewoestijne en Lysander Werbrouck waren furieus. “We distantiëren ons van illegale praktijken en laakbare feiten.”

Zonder dat het onderzoek is afgerond, puilen sociale media uit van haatberichten en doodsbedreigingen tegenover de man die afgeschilderd werd als de dierenbeul die een das neerknuppelde en op heterdaad betrapt werd door een fotograaf. “Het is heel typerend dat de aversie zich niet enkel richt naar de man in kwestie, maar naar jagers in het algemeen”, stelt een van de oprichters van de Jagersliga Kristof Vandewoestijne (47) uit Kaster. “Regelmatig zien we berichten verschijnen in de media met negatieve en geladen koppen waarbij het woord ‘jager’ centraal staat.

Ethische Jachtcode

“De Jagersliga wil een positieve, proactieve en constructieve organisatie zijn en weigert aan een hetze tegen om het even wie deel te nemen”, vult medeoprichter Lysander Werbrouck (39) uit Avelgem aan. “Vanuit de liga geven we aan dat als blijkt dat die jager zich effectief schuldig heeft gemaakt aan de hem ten laste gelegde feiten, er gepast en duidelijk gereageerd zal worden.

Om aan te tonen dat we als jagers (en dus als mens) ons distantiëren van illegale praktijken en van ethisch laakbare feiten, stelden we een ‘Ethische Jachtcode’ op waarin we een aantal essentiële zaken in de weegschaal leggen. De Jagersliga roept dan ook alle correcte jagers op om die code mee te onderschrijven en zo een duidelijk statement te maken. De moderne jager heeft weldegelijk een groot hart voor de natuur, respect voor fauna en flora en uiteraard respect voor de wet.”

Constructief

De Jagersliga is een nieuwe en proactieve belangen- en netwerkvereniging voor jagers, drijvers en alle mensen die de jacht een warm hart toedragen en het belang ervan inzien. Lysander Werbrouck en Kristof Vandewoestijne richtten deze vzw op vanuit hun gedeelde liefde voor ethische jacht en voor de natuur.

“Door het uitgebreid netwerk dat we beiden hebben in het jachtmilieu, merkten we dat de vraag naar een nieuwe en positief ingestelde belangenvereniging groot was”, vertelt Vandewoestijne. “Dat we juist zaten met ons gevoel, bewijzen de ondertussen bijna duizend mensen die zich de afgelopen zes maanden lid maakten. We willen dat de Jagersliga een belangrijke partner wordt van beleidsmakers door constructief en met kennis van zaken te spreken en te handelen.”

Info kan je vinden via de website www.jllc.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier