Ontsnapte kangoeroe blijft in Bellewaerde na dispuut met eigenaar: “Ik betaal geen losgeld”

De witte kangoeroe Karel Cannaert uit Wijtschate. © TP
Redactie KW

Het verhaal van de ontsnapte kangoeroe krijgt een staart. De eigenaar stond dinsdag voor de deur van het Bellewaerde Park waar het dier voorlopig wordt opgevangen, maar hij gaat niet akkoord met de voorgestelde onkostenvergoeding. Ook na politiebemiddeling blijft het dier in het park.

Een ontsnapte witte kangoeroe die afgelopen zaterdagnacht werd opgemerkt in een tuin bij Ieper is na een achtervolging en vangst door de brandweer binnengebracht in het Ieperse Bellewaerde Park. Het dier behoort niet tot het park, maar kreeg er een voorlopige opvangplek.

Intussen maakte Karel Cannaert (48) uit Wijtschate zich bekend als eigenaar. Langs de Zonnebeekseweg bij het Ieperse gehucht Potyze houdt hij verschillende witte en bruine kangoeroes. “Een hobby”, zegt de man. “Er waren trouwens twee kangoeroes ontsnapt, maar het andere werd opgemerkt door buurtbewoners waardoor het snel weer in de weide zat. De dieren konden ontsnappen via gaten, die konijnen hebben gegraven onder de afsluiting.”

“Losgeld”

Karel ging dinsdag naar het park, maar heeft de kangoeroe nog niet terug. “Het park stelde een vergoeding van de onkosten voor: de aankoop van tien tickets van Bellewaerde Park. Het gaat dan al snel om een bedrag van zo’n 450 euro. Daar ga ik niet mee akkoord. Het voelt aan alsof ik losgeld moet betalen. Ik krijg niet graag het mes op de keel.”

De man vroeg de politie ter plaatse, die een poging deed om te bemiddelen. “Maar we zijn er nog niet uit geraakt”, aldus Karel. Hij zegt het park niet te begrijpen en beschouwt het incident als “gratis reclame” voor Bellewaerde. “Ik zou eigenlijk een onkostennota moeten maken.”

Compensatie

Het park ziet dat anders. “Wij hebben als erkende zoo en dierenasiel gezorgd voor de opvang en welzijn van het dier en vinden het dat maar normaal dat we daar een compensatie voor vragen”, zegt parkwoordvoerder Filip Van dorpe.

Voorlopig blijft het dier op zijn opvangplaats in het Bellewaerde Park. Karel hoopt op “een menselijke oplossing”. (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier