Ondanks geen vergunning voor rooien van bosgebied in Diksmuide zijn bomen toch al gekapt: “Uiterst spijtige zaak”

Günther Claes poseert bij het voorste stuk van het gekapte bosje. De achterste bomen behoren tot een ander stuk. © ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Al in 2020 startte de procedure om het kappen van het bosgebied achter het Esenkasteel in Diksmuide te verbieden.

“Dit gebied behoort tot een waardevol biologisch gebied dat reikt achter het Esenkasteel tot vrijwel aan de Fabrieksstraat in Diksmuide. Het werd al in 1998 gecatalogeerd als Europees vogelrichtlijngebied, een waardevolle groene buffer tussen het industriegebied en de woonzone langs de Woumenweg vlakbij ’t Saam campus Cardijn”, verduidelijkt boomchirurg Günther Claes. “De eigenaar had echter andere plannen. Hij zou er een loods bouwen en besliste de bomen op zijn perceel te rooien. Er werd in eerste instantie een gunstig advies afgeleverd. Waardevolle bomen zouden verdwijnen en er zou een ernstige verstoring van het ecosysteem ontstaan. Daarom tekende ik samen met de vzw Bosgroep beroep aan tegen deze vergunning.”

Vogelrichtlijngebied

Er volgden nog een aantal wel en niet-vergunningen en rechtszaken tot Günther op 12 april bericht kreeg van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. “De Raad voor Vergunningsbetwistingen liet vandaag, vrijdag, weten dat op 28 maart 2024 de omgevingsvergunning voor de bouw van een industriële loods waar het bosje gevestigd is, vernietigd is. Dit gebeurde na de rechtszaak aangespannen op mijn initiatief”, vertelt Günther “Dit bos ligt op industriegrond, maar behoort tot het Esenkasteel en dateert al van de 18de eeuw, dus nog voor het industrieterrein er was. Maar door het Soortenbesluit, een Europees besluit, betekent dat men rekening houdt met het vogelrichtlijngebied. Er zijn hier verschillende soorten spechten en vleermuizen. Er is daar onderzoek naar gedaan en er zijn weliswaar geen nesten gevonden. Maar het Soortenbesluit zegt dat er niet speciaal nesten moeten gevonden worden, want dat ook de rustplaats van de dieren moet gerespecteerd worden. En aangezien het ook nog eens in het vogelrichtlijngebied ligt, mag het bosje niet gekapt worden.”

Niet gewacht op arrest

Reden tot vreugde zou men denken. “Normaal wel, maar helaas. De eigenaar van het bosje heeft niet op het arrest gewacht en het bosje in ondertussen gekapt. Een uiterst spijtige zaak”, betreurt Günther. “Wat nu zal volgen, is dat er een compensatie zal moeten komen van de eigenaar. Ondertussen zijn wel al heel wat waardevolle bomen verdwenen en is het biologisch evenwicht ontwricht. Ik zou toch heel graag zien dat bevoegde, ik denk hierbij aan de schepen van Milieu en Ruimtelijke Ordening, zich wat beter informeren alvorens burgers een vergunning zoals deze af te leveren ”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier