Oeverzwaluwen nestelenzich op nieuw industrieterrein

De oeverzwaluwen vonden op het nieuwe industrieterrein er het juiste habitat om zich voort te planten. (foto )
Redactie KW

Het nieuw industrieterrein langs de Ringbaan krijgt steeds vastere vorm. Voor bedrijven is het nog te vroeg om zich op het nieuw industrieterrein te vestigen. De oeverzwaluwen, die wij de laatste jaren niet meer hebben gezien, hebben dit jaar wel al hun weg gevonden naar het terrein langs de Ringbaan.

Habitat

Door de massa bergen zand die bij de aanleg van het industrieterrein zijn vrijgekomen en de waterplaatsen die er zijn aangelegd, hebben de oeverzwaluwen er de juiste habitat gevonden om zich voort te planten. Met hun 12 cm behoren de oeverzwaluwen tot de kleinste soort van de zwaluwen. De stippels op hun staart en witte buik zijn belangrijke kenmerken. Zij maken in grote getale hun nesten in verschillende zandbergen en bermen, en langs het water.

Permanent

De zwaluwen die er nest hebben gemaakt, zullen ongemoeid worden gelaten. In september vertrekken de zwaluwen naar het zuiden om te overwinteren. Ondertussen zal de gemeente onderzoeken of er voor de oeverzwaluwen op het nieuw industrieterrein een permanente broedplaats kan worden aangelegd.

(LV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.