Natuurverenigingen stellen gouverneur en twee burgemeesters in gebreke voor ‘illegale’ vergunningen

Beeld ter illustratie. (Belga) © fred hoogervorst photographer
Laurens Kindt

Natuurverenigingen Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu en Dryade stellen de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé en de gemeentebesturen van Alveringem en Oudenburg in gebreke. Aanleiding is de verlenging van vergunningen voor enkele veeteeltbedrijven in onze provincie.

Volgens de natuurverenigingen is het verlengen van die omgevingsvergunningen in strijd met het Natuurdecreet en dus illegaal. “Twee vergunningen vervielen in 2016. De bedrijven werden jarenlang illegaal geëxploiteerd. In 2022 werd één vergunning vernieuwd en in het andere dossier werd een nieuwe vergunning uitgereikt. Dit had niet mogen gebeuren. Omdat de vergunningen vervallen waren, is dit nieuwe bijkomende stikstofuitstoot. Dit is een inbreuk op het Natuurdecreet”, zegt Dries Verhaeghe, directeur van Dryade.

Ook bij een derde vergunning is er volgens de natuurverenigingen een probleem. “De derde vergunning was een paar maanden vervallen. In dit dossier werd ook een nieuwe vergunning uitgereikt wat niet kan. De Administratie Natuur en Bos adviseerde om deze redenen negatief in dit dossier”, klinkt het.

Met de ingebrekestelling viseren de natuurverenigingen niet zozeer de veeteeltbedrijven op zich, maar wel de instanties die verantwoordelijk zijn voor de vermeende illegale vergunningen. “Wij willen hen wijzen op hun fouten uit het verleden en vermijden dat ze dezelfde fouten in de toekomst maken. Indien ze zich opnieuw aan inbreuken tegen het Natuurdecreet bezondigen, zullen we niet aarzelen om hen voor de rechter te brengen”, zegt Dries Verhaeghe. Straffen voor dergelijke milieumisdrijven kunnen oplopen van een maand tot twee jaar gevangenisstraf en boetes tot 250.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier