Meeuwen zorgen voor 12 ton (!) afval op straat in twee maanden tijd in Knokke-Heist: “Vragen mensen hun vuilnis later buiten te zetten”

Ook de strandkorven worden bijkomend leeggemaakt tussen 14 en 22 uur. © MM
Redactie KW

Knokke-Heist vraagt haar inwoners om het huisvuil niet té vroeg buiten te zetten om zo opengereten vuilniszakken door meeuwen te vermijden. Het lanceert daarvoor een warme oproep onder het motto ‘Gelieve de meeuwen niet te voederen’, want de cijfers spreken voor zich. “We verzamelden bijna 12 ton afval door opengereten vuilniszakken”, zegt Matthias De Ridder (AGSO). En dat tussen 15 juni en 4 augustus.

Om Knokke-Heist nóg properder te maken, steekt AGSO deze zomer meer dan een tandje bij. Zo worden de strandkorven vaker leeggemaakt en is het aantal werkuren van het milieuteam flink uitgebreid. Daarnaast schiet AGSO ook een campagne op gang om aandacht te vragen voor het meeuwenprobleem. “Knokke-Heist nóg properder maken, dat is uiteraard de ambitie. Deze extra inspanningen zette de uitstraling van Knokke-Heist als een nette, gastvrije en milieubewuste gemeente nog eens in de verf. Samen zorgen we ervoor dat Knokke-Heist het hele jaar door een prachtige plek blijft om te wonen, te werken en te vertoeven”, zegt AGSO-manager Matthias De Ridder.

Opengereten zakken

“Huisvuil te vroeg buitenzetten, leidt tot opengereten zakken en een hoop viezigheid in het straatbeeld of voor je eigen deur”, zegt De Ridder. Daar wil AGSO wat aan doen en dus wordt onder het motto ‘Gelieve de meeuwen niet te voederen’ een warme oproep gelanceerd. Aan inwoners, tweedeverblijvers en toeristen wordt gevraagd het huisvuil later buiten te zetten, net voor het slapengaan bijvoorbeeld. Dan kunnen meeuwen niet meer in je zakken zitten, aangezien ze niet actief zijn in het donker. De ophaalwagens rijden pas uit vanaf 22 uur. Een beetje wachten kan dus een wereld van verschil maken.”

Net geen 12 ton

De cijfers bewijzen dat de problematiek rond meeuwen best groot is. Het milieuteam van Knokke-Heist volgt de problematiek de klok rond en tekende tussen 15 juni en 4 augustus voor maar liefst 1.700 interventies. “In 946 gevallen ging het over vuilniszakken die door meeuwen waren opengereten, samen goed voor net geen 12 ton afval”, zegt De Ridder.

Tijdens het verlengde weekend van 15 augustus trekt het milieuteam de zeedijk van Knokke-Heist op om te sensibiliseren rond de meeuwenoverlast. Nog dit: in september zijn er, net als in juni, extra ophaalrondes op weekenddagen, en de strandkorven worden tot eind augustus bijkomend leeggemaakt tussen 14 en 22 uur. Tussen 15 juni en 4 augustus is er dankzij die extra inspanningen al 18,5 ton afval verzameld. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier