Meer dan 2.500 vrijwilligers verzamelen drie ton afval tijdens zestiende editie Eneco Clean Beach Cup

Mariska en Natasha. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Op deze eerste zondag van de lente trokken massa’s vrijwilligers naar goede gewoonte richting kust om onze stranden schoon te maken tijdens de Eneco Clean Beach Cup. Op de zestiende editie van de grootste opruimactie van België – dit jaar met Beachclub Blankenberge als hoofdlocatie – verzamelden deze namiddag 2.500 vrijwilligers verspreid over zeventien kustlocaties samen meer dan drie ton afval. “Hartverwarmend om te zien hoe jong en oud vandaag samen écht een verschil maakten”, aldus Sven Fransen, surfer en bezieler van het initiatief.

Mariska Klink (44) en Natasha Houbrechts (11) wonen in Blankenberge en maken er vandaag een leuke moeder-dochteractiviteit van. “Het is niet de eerste keer dat we meedoen aan de strandopruimactie. Het strand is onze achtertuin, en na mooie zomerdagen blijft er soms heel wat rommel achter. Dus vind ik het belangrijk om die waarden mee te geven”, zegt Mariska.

Natasha zit in het vijfde leerjaar van SJSP Campus Weststraat. “Op school hebben we ook al geleerd hoe belangrijk het is om goed voor de aarde te zorgen, want die moet nog een tijdje mee. En al het afval dat hier bij ons in zee belandt, spoelt dan elders in de wereld weer aan. Alles netjes in de vuilbak gooien is dus de boodschap”, zegt Natasha.

Zelf geeft ze alvast het goede voorbeeld. “Vandaag hebben we vooral veel plastic opgeraapt, maar ook stukjes metaal. Alle beetjes helpen.” Nu kan er van mama nog een ijsje af. “Dat heeft mijn flinke dochter wel verdiend.”

Boodschap voor kinderen

Bruggeling Leandro Schalembier (34) draagt samen met zijn vierjarig zoontje Loucas ook z’n steentje bij vandaag. “Plastic afval hoort niet thuis in de natuur, die boodschap kan je je kinderen niet vroeg genoeg meegeven”, klinkt het.

Leonardo, Loucas, Deborah, Niels en Lemmy.
Leonardo, Loucas, Deborah, Niels en Lemmy. © WK

Voor Leandro en Loucas is het de eerste keer dat ze meedoen, maar Niels Benoot (35) en Deborah Vanden Broucke (32) uit Oostkamp waren er in het verleden wel al bij. “Wij doen voor het tweede jaar op rij mee omdat we zelf graag naar zee komen, en een proper strand dus belangrijk vinden. Hallucinant hoe het op mooie zomerdagen soms achtergelaten wordt door de toeristen”, zegt Deborah.

Haar zoontje Lemmy is pas drie geworden. “Misschien nog wat vroeg om zich hier al echt bewust van te zijn, maar we sluiten ons aan bij de mening van Leandro: jong geleerd is oud gedaan”, klinkt het.

De wereld redden

Davy Van Colen (47) en Katrien Van Gheluwe (48) komen met hun zoon Lennert (8) uit Lichtervelde. “Vorig jaar hebben we ook meegedaan, maar toen was het ijskoud. Het zonnetje doet deugd”, zegt Katrien.

Waarom ze meedoen? “Om de wereld te redden”, zegt Lennert kordaat. “Als we zo voortdoen, zijn er straks misschien ook geen ijsberen meer op de Noordpool.” Mama en papa beseffen dat ze ’t goede voorbeeld moeten geven. “Afval hoort in de vuilnisbak. Ook thuis zijn we daar streng op”, zegt Davy.

Davy, Katrien en Lennert.
Davy, Katrien en Lennert. © WK

“We zouden toch niet willen dat onze kinderen of kleinkinderen later op een vuilnisbelt moeten leven? Ik ben momenteel volop aan het trainen voor de Nacht van Vlaanderen, en het is onvoorstelbaar wat er allemaal rondslingert langs onze wegen.”

Met z’n drietjes haalden ze een aardige hoeveelheid op. “Vooral plastic en sigarettenpeuken, maar ook rietjes, koffiebekers, restanten van visnetten en zelfs isolatiemateriaal uit de bouw. De zak weegt al behoorlijk zwaar”, toont Lennert trots.

Of het na zestien edities nog altijd even goed lukt om de mensen te enthousiasmeren? “We stellen ons inderdaad ook weleens de vraag of de boodschap nog wel binnenkomt. Zeker met alles wat er vandaag gaande is in de wereld”, zegt bezieler Sven Fransen.

Hartverwarmend

“Maar het gaat hem niet zozeer over de hoeveelheid afval die we jaarlijks ophalen. Waar het over gaat, is de verbondenheid: samen met andere mensen de wereld een klein beetje beter proberen te maken. We zagen vandaag ouders die hun kinderen hadden meegebracht om afval te komen helpen rapen, maar evengoed kinderen die hun ouders hadden aangemoedigd om te komen.”

“In deze uitdagende tijden vind ik het hartverwarmend hoe een evenement als de Eneco Clean Beach Cup zo’n divers publiek bijeen weet te brengen. Met meer dan drie ton opgehaald afval, liggen de stranden er nu weer netjes bij.”

In deze uitdagende tijden vind ik het hartverwarmend hoe een evenement als de Eneco Clean Beach Cup zo’n divers publiek bijeen weet te brengen

Surfclub Windekind uit Oostduinkerke kon de meeste vrijwilligers activeren en sleepte de Eneco Clean Beach Cup in de wacht. Content creator Arno The Kid daagde de aanwezigen in Blankenberge uit voor een wedstrijdje durfen, een gloednieuwe sport waarin je rodeogewijs surft op een zee van afval.

Tijdens het allereerste Open Belgisch Kampioenschap Durfing wist de 11-jarige Jasper Vileyn uit Zuienkerke zich 4 minuten en 17 seconden staande te houden op de surfplank. Hij werd zo de allereerste Belgisch kampioen durfen.

(WK)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content