Koningsdale Steinerschool in Ieper pakt uit met stekjesplekje

Op foto tuinbouwbouwmeester Marnix Desimpel, directeur Barbara Decramer, meester Michiel Vangheluwe en de leerlingen van klas 1 bij het stekjeskastje. (Foto EG)
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

De Koningsdale Steinerschool aan de Oudstrijderslaan in Ieper springt mee op de kar van vrouwenvereniging vzw VIVA-SVV West-Vlaanderen om de groeiende plantentrend te ondersteunen en introduceert ‘Het Stekjesplekje’.

“De bedoeling is om buren de overschotten van eigen planten en stekjes te laten delen met elkaar”, verduidelijkt directeur Barbara Decramer. “We ontwierpen een handig ruilkastje dat zichtbaar opgesteld staat in de buurt naast de school waar mensen vrij stekjes kunnen afzetten of ophalen.”

“De opzet is eenvoudig: je hebt een stekje, een klein plantje of zaadjes op overschot, je labelt je plantje, je laat het achter in het kastje en je neemt een ander stekje mee naar huis. In onze schooltuin hebben we zelf voldoende stekjes om het ruilsysteem in gang te steken.”

Laagdrempelige ontmoetingsplaats

“Daarnaast kan het kastje ook een ontmoetingsplaats worden voor buurtbewoners, waar op termijn ook workshops zullen rond ingericht worden. Bijvoorbeeld een workshop die meer uitleg geeft over hoe je planten stekt of welke kruiden je kan kweken op je eigen balkon.”

“Per kastje worden een aantal vrijwilligers gezocht als meter of peter. De meters en peters zijn het lokaal aanspreekpunt van de kastjes. Zij verzorgen de plantjes in het kastje en houden een oogje in het zeil voor mogelijk misbruik en vandalisme.”

“Daarnaast rekenen we ook op de eerlijkheid en solidariteit van de buurtbewoners. Iedereen die iets meeneemt, plaatst iets terug. Met de plantenruilkastjes trachten VIVA-SVV, Koningsdale Steinerschool en Velt de buurt samen te brengen en het enthousiasme voor planten te verspreiden op een duurzame en laagdrempelige wijze. Het ruilsysteem is een manier van circulair omgaan met plantenoverschotten om zo iedereen de kans te geven een collectie groene vrienden uit te bouwen”, besluit Barbara Decramer.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier