In Wingene kan je gratis wilgenpoten krijgen voor je tuin

Schepenen Hedwig Kerckhove en Brecht Warnez tussen de wilgen. © Nele Sabbe
Nele Sabbe
Nele Sabbe Medewerker KW

In navolging van stadlandschap ’t West-Vlaamse hart organiseert gemeente Wingene voor het eerst een gratis aanbod aan wilgenpoten. Bestellen kan tot donderdag 10 november.

Knotwilgen verdwijnen steeds meer uit het landschap. De bomen hebben een belangrijke rol voor natuur en landschap en krijgen stilaan weer een economische functie door de hoge energieprijzen. De knotbomen werden aangeplant om de takken te gebruiken als brand- en geriefhout. “Knotwilgen slorpen veel water op en vormen een natuurlijke drainage voor drassige weiden. Hun kruinen zorgen voor schaduw voor het vee en de wortels houden beekkanten vast”, vertelt schepen van Land- en Tuinbouw, Groenbeheer en Groenonderhoud Hedwig Kerckhove (CD&V).

Ideale nest- en schuilplaats

Knotwilgen kennen nog meer voordeel: “In het voorjaar leveren de katjes van knotwilgen massaal veel nectar en stuifmeel voor onder meer overwinterende dagvlinders en bijen. Knotwilgen vormen ook een ideale nest- en schuilplaats voor vogels. Niets is trouwens zo eenvoudig als een knotwilg aanplanten. Het volstaat om een wilgenpoot in de grond te steken en deze zal spontaan wortelen en uitgroeien tot een boom.”

De aangeboden wilgenpoten zijn takken van bomen die door de gemeentelijke Dienst Interne Werken werden afgezaagd tijdens onderhoudswerken van openbaar groen. De wilgenpoten worden gratis bedeeld op zaterdag 26 november aan de gemeentelijke loods in de Rozendalestraat.

Vooraf bestellen is wel noodzakelijk en kan tot en met donderdag 10 november via www.wingene.be/gratis-wilgenpoten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier