Ieper plant 100.000ste boom aan in huidige legislatuur

Vlnr. Sam Vancayzeele, Rudy Claeys, Ives Goudeseune, Aran Vandamme, Philip Bolle, Ignace Gorus, Johan Vanhaeverbeke en Valentijn Despeghel. © EG
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

Bij het begin van de legislatuur sprak het stadsbestuur de ambitie uit om 100.000 bomen en struiken aan te planten. Deze doelstelling werd dit weekend gerealiseerd tijdens een eerste aanplantactie in het Ypermanpark.

In de voormiddag plantten gezinnen uit Boezinge, Dikkebus, Hollebeke, Vlamertinge, Voormezele, Zillebeke en Zuidschote bijna 1.700 inheemse bomen en struiken aan langs het Passendaleveld in Zillebeke. In dit gebied wordt door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) sterk ingezet op natuur- en bosontwikkeling. Deze aanplant sluit mooi aan op recente aanplantingen van ANB in samenwerking met heel wat partners. Wandelaars zullen hier in de toekomst kunnen genieten van een prachtig mozaïeklandschap bestaande uit poelen, houtkanten, bossen en open plekken. De deelnemende gezinnen werden met treintjes naar de plantlocatie gebracht. Nadien konden ze genieten van een drankje en attentie aangeboden door de verschillende Gezinsbonden.

Aanplanting in het Ypermanpark

In de namiddag waren de gezinnen uit Brielen, Elverdinge, Sint-Jan en Ieper aan de beurt. Met deze aanplant werd de eigenlijke start gegeven voor de inrichtingswerken van het Ypermanpark. Dit parkgebied van bijna 15 hectare wordt op korte termijn gerealiseerd en zal heel wat te bieden hebben aan bezoekers: gevarieerde robuuste natuur met hagen, houtkanten, bloemenweides, een boomgaard en een voedselbos. Poelen, grachten en wadi’s voeren water doorheen het park. Daarnaast zal sterk worden ingezet op zachte recreatie en erfgoed. Een schitterend nieuw wandel- en rustgebied op enkele kilometers van de Grote Markt.

“Met de symbolische aanplanting van de 100.000ste boom in het Ypermanpark bereiken we vandaag een prachtige mijlpaal. Dit is het resultaat van een gedreven inspanning van het stadsbestuur in samenwerking met tal van partners en enthousiaste Ieperlingen”, vertelt Valentijn Despeghel, schepen van Milieu en Landschap. “De voorbije jaren hebben we consequent ingezet op de vergroening van onze stad. Met deze 100.000 extra bomen en struiken maken we Ieper niet alleen groener en aantrekkelijker, maar we dragen ook bij aan een betere luchtkwaliteit, meer biodiversiteit en een verhoogde weerbaarheid tegen klimaatveranderingen.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier