Hulste schrikt nu er 116 bomen moeten verdwijnen om plaats te maken voor 126 andere

© (Foto LOO)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

In Hulste worden momenteel 116 bomen gerooid, er komen 126 nieuwe in de plaats. De omzendbrief van eind september was even schrikken voor de bewoners van de Wijk Ter Elst, Nachtegalenlaan- en Zwaluwenlaan. Schepen van Milieu Tijs Naert (Groen) geeft uitleg. “Hierbij is het uitgangspunt ‘de juiste boom op de juiste plaats’.”

In de brief staat letterlijk te lezen: Beste bewoner, We stellen vast dat u als inwoner van de wijk Ter Elst/Nachtegalen- en Zwaluwenlaan een deel stadgroenzone voor uw woning, privaat gebruikt of dat u deze voortuin heraanlegde zonder dat de stad (als eigenaar) hierover werd ingelicht. De stedelijke groendienst voorziet dit najaar een vergroen-operatie op de wijk, conform de huidige beleidsintenties van het stadsbestuur om wijken te ontharden en te vergroenen. Een eerste concrete stap is het extra aanplanten van straatbomen. Ook in de privaat gebruikte stadsgroenzones (voortuinen) voorziet het stadsbestuur om er een extra boom aan te planten. De stad verzoekt u daarom om die gebruikte voortuin in zijn oorspronkelijke staat (graszone) te herstellen.

De schrik om het hart

“Toen we die brief zagen sloeg ons de schrik om het hart”, zeggen bewoners Christine en Luc uit de Zwaluwenlaan. “We wonen hier al sinds 1977 en onze treurberk die 35 jaar oud is zou weg moeten? Veel mensen staan in groepjes op straat te praten over die brief. Zelfs de dag dat de brief in de bus zat zijn ze op de wijk al begonnen met rooien.” Ook op sociale media kwamen er heel wat reacties. “Allee vooruit, stad Harelbeke gaat nu al beslissen wat de mensen in hun voortuin moeten doen. Al gedacht aan de nadelen; insecten in de zomer, afvallende bladeren die riolen verstoppen, wortels die fundaties beschadigen, zonlicht en licht die beperkt wordt enz….”, luidt het bij Philip. “Sinds wanneer kan stad beslissen hoe je je voortuin aanplant, het is toch je eigendom en je betaalt er jaarlijks eigendomstaks op”, meent Ann.

Geen zonlicht meer voor het gras

Eric ziet nog meerdere dingen: “Voortuinen moeten groener worden = graszone. Dit is helemaal goed, er zullen wel veel mensen hun voortuin moeten aanpassen, en alles verwijderen, zoals struiken, steentjes, beelden, …Maar ik lees dat ze in elke voortuin een boom gaan planten voor meer groen. Hierbij stel ik mij toch vragen. Een boom zal het daglicht wegnemen voor alle mensen die in hun salon zitten, elk huis heeft een groot raam en we zullen als deze bomen groeien, veel minder zonlicht zien. De boom zal geplant worden in de voortuin, waar overal gras rond zal groeien, en vaak mooi groen gras die er nu al is, maar door deze boom zal het gras minder en op termijn geen zonlicht meer krijgen, resultaat, het gras heeft nu zonlicht nodig, of het sterft af! Wie heeft hier ook al aan gedacht? Toch zou ik er toch eens goed over nadenken… Vandaag geen probleem, wel als die bomen gaan beginnen groeien, en groot gaan worden. Of gaan ze ze afzagen zoals ze al enkele dagen bezig zijn in onze straten, zo een mooie bomen, die goed stonden tot op grond afgezaagd, vind ik toch niet kunnen. Bedankt.”

Met deze investering maken we van de wijk Ter Elst een groene, levende én leefbare wijk

“In navolging van het groenplan, bomenbeleids- en beheerplan vinden er de komende jaren systematisch bomenomvormingen in alle wijken plaats. Op basis van het aanwezige bomenareaal in de wijk, zowel kwantitatief als kwalitatief, werd een analyse en planning gemaakt van de om te vormen wijken”, duidt schepen van Milieu Tijs Naert (Groen).

“De Nachtegalenlaan – Zwaluwenlaan – Chrysantenlaan en Kwademeerslaan werden op basis van de analyse als prioritair om te vormen beschouwd. Ter Perre kwam al aan de beurt. Komend plantseizoen, winter 22-23, wordt de volledige bomenomvorming op Ter Elst gerealiseerd. Hierbij worden 116 bomen gerooid in de Nachtegalenlaan, Zwaluwlaan, Kwademeerslaan, Chrysantenlaan. Dit kan op het eerste zicht een kale aanblik geven.”

“Maar gelukkig gaan we dan heel snel over tot het aanplanten van 126-tal nieuwe bomen. Hierbij is het uitgangspunt ‘de juiste boom op de juiste plaats’, dus dan houden we vooral rekening met de beschikbare ondergrondse én bovengrondse ruimte. En zowel door de locatie als de boomsoort proberen we die bomen optimaal te laten ontwikkelen en eventuele toekomstige hinder te beperken. Met deze investering maken we van de wijk Ter Elst een groene, levende én leefbare wijk. Voor de talloze voordelen van bomen verwijzen we graag naar ons stedelijk groenplan. Deze werken zullen de komende weken en maanden mogelijks af en toe wat hinder veroorzaken, maar deze proberen we tot een minimum te beperken. Het volledige ontwerp én de uitvoering gebeuren door de eigen groendienst.”

Meer info over beleidsvisie en beheerdoelstellingen is te vinden op https://www.harelbeke.be/bomenbeleidsplan en https://www.harelbeke.be/bomenbeheerplan.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier