Groen vraagt bijenvriendelijke Bredene minder te maaien

Een delegatie van Groen Bredene trok maandag naar het Paelsteenveld waar door Natuur & Bos al jarenlang het maai-minder-principe wordt gehanteerd.© Marc Mahieu
Een delegatie van Groen Bredene trok maandag naar het Paelsteenveld waar door Natuur & Bos al jarenlang het maai-minder-principe wordt gehanteerd.© Marc Mahieu
Redactie KW

Groen Bredene roept gemeentebestuur en inwoners op om straks wat minder vaak het gazon te maaien. “We sluiten hiermee aan bij de actie ‘Maaimeiniet’”, aldus gemeenteraadslid Koen Uittenhove, die de vraag maandag herhaalde tijdens de gemeenteraad.

“Door gazons, zowel die van u als van de gemeente, wat minder intensief te maaien kunnen we een groot verschil maken voor de natuur”, steekt Kris Costenoble, lid van de lokale MINA-raad namens Groen, van wal.

“We houden met zijn allen toch zo van onze gemillimeterde pelouse . Ik geef toe, het is even wennen, uitkijken op een tuin waarvan minstens een deel niet of minder gemaaid wordt. Maar het is zonder meer goed voor moeder Natuur. Wie het gras laat groeien, geeft bloemen en dus ook bijen, kevers, vlinders, enz. een kans.”

Verschil maken

“Vergis u niet, minstens 10 procent van Vlaanderen bestaat uit tuingrond. Dat is evenveel als onze oppervlakte bos. Onze tuinen zijn dus een belangrijke pijler in het natuurbeleid”, geeft gemeenteraadslid Koen Uittenhove aan. “Acties, die de bevolking oproepen om minder te maaien en de natuur wat meer zijn gang te laten gaan, zijn dus zeker relevant. Maar ook lokale overheden kunnen een groot verschil maken want ook zij beheren een grote oppervlakte aan publieke tuinen, parken, groenzones, …”

“Veel steden en gemeenten zijn intussen al de mindermaai-weg ingeslagen. De Haan heef een maaibeheersplan en in Oostende zal dit jaar 30 hectare publiek gazon minder gemaaid worden. Wij vragen Bredene dan ook deze voorbeelden te volgen. We kunnen eventueel starten met een proefproject op bijvoorbeeld het Plovieplein. Bovendien, Bredene profileert zich als bijenvriendelijke gemeente. Terecht, want er zijn op dat vlak al behoorlijk wat inspanningen geleverd. De publieke groene ruimtes wat minder vaak maaien zou Bredene alleen maar bijenvriendelijker maken.”

Gras voor de voeten weggemaaid

Plaatsvervangend burgemeester Erwin Feys (Vooruit) verraste Koen Uittenhove tijdens de gemeenteraad van maandag 26 april met de mededeling dat het college uitgerekend dezelfde dag beslist had om een heleboel gemeentelijke groene zones dit (voor)jaar niet te maaien.

“Deze beslissing was geheel in tegenspraak met wat eerder in de MINA-raad was beslist”, merkt Koen Uittenhove een dag later op. “Schepen Feys dacht allicht dat ik ontgoocheld zou zijn door hun poging om het gras voor onze voeten weg te maaien. Maar dat is allerminst het geval. We zijn gewoon blij dat Bredene alsnog meegaat in de mindermaai-campagne, die in gang gezet is. De bocht die het schepencollege in deze maakte, toont alleen maar aan dat milieubewegingen en groene partijen nodig zijn om het beleid op dit vlak bij te sturen…” (MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.