Gemeente, wzc en Velt slaan handen in elkaar voor project ‘warme tuinen’

Een perfecte samenwerking tussen een gemeente, een woonzorgcentrum en VELT, dit zijn de ingrediënten nodig voor een uniek project dat luistert naar de naam 'warme tuinen'.
Een perfecte samenwerking tussen een gemeente, een woonzorgcentrum en VELT, dit zijn de ingrediënten nodig voor een uniek project dat luistert naar de naam 'warme tuinen'.
Redactie KW

Een perfecte samenwerking tussen een gemeente, een woon-zorgcentrum en VELT, dit zijn de ingrediënten nodig voor een uniek project dat luistert naar de naam ‘warme tuinen’.

Vlak voor het nieuwe woon-zorgcentrum De Zonnewende in de Karel van Manderstraat lag er tot voor kort een braakliggend terrein, eigendom van woon-zorggroep GVO. Ondertussen heeft de site een volledig nieuwe bestemming gekregen met het aanleggen van een parkeerterrein, het creëren van een hondenweide en nu volgt het sluitstuk, het in het leven roepen van de warme tuinen.

Mieke Van Acker, directeur van wzc De Zonnewende: “De volledige werking binnen ons woon-zorgcentrum draait rond ‘heeling environment’ wat zoveel betekent als het creëren van een gezonde leefomgeving met plaats voor een binnen- en buitentuin, met aandacht voor lichtinval in kamers en leefruimtes en een doelgericht gebruik van kleuren. Met het project ‘warme tuinen’ dat tot stand komt aan de overzijde van ons wzc willen we onze bewoners in contact brengen met vrijwilligers om samen een gedeelde interesse, met name het tuinieren, te beoefenen.”

Begeleiding door Velt

Schepen van Groen, Danny Bossuyt: “Ons uniek samenwerkingsverband krijgt de steun van Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) die zich inzet voor een ecologische leefomgeving. In het najaar van 2019 ontstond de idee om met volkstuintjes van start te gaan. In februari 2020 volgde de beslissing om het project ‘warme tuinen’ in te dienen bij de provincie. In mei volgde de goedkeuring van het project waarbij Velt zou zorgen voor de begeleiding. In de zomer en het najaar 2020 werden de voorbereidende fases uitgevoerd in overleg met alle partijen en in februari 2021 volgde dan de goedkeuring van het plan van aanpak door de gemeente en de provincie.”

“Op donderdag 22 april om 19.30 uur organiseren we een groot participatiemoment online waarbij kandidaten die een perceeltje willen gebruiken zich kunnen melden. Inschrijven hiervoor kan via meulebeke.be/warme tuinen. De link naar de online meeting ‘warme tuinen’ wordt per mail bezorgd. Nu beginnen we met de aanleg van de tuin, de wandelpaden, het tuinhuisje om materialen op het bergen en het aanplanten van enkele boompjes. Binnenkort zal de site van de compostmeesters, nu nog in het containerpark, overgebracht worden naar hier.”

Stijn Cottenier van Velt: “Een samentuin is de ideale oplossing om je als leek in te werken in het telen van groenten. We geven voor de echte leken een achttal lesmomenten. Een samentuin is eveneens een ideaal medium om sociaal contact te hebben. Wie zich liever wil ontfermen over een eigen perceeltje groenten, kan dit ook vinden in dit project.”

Waar Godsgeschenk

Burgemeester Dirk Verwilst: “We waren op zoek naar een locatie waar we met volkstuintjes konden uitpakken. Dit perceel hier in de Karel van Manderstraat bevindt zich in de schaduw van de kerktoren en is een waar godsgeschenk. Onze dank gaat vooral naar GVO De Zonnewende en Velt. We zullen nog een reglement uitwerken dat een vlot gebruik van die volkstuintjes mogelijk maakt.”

Geïnteresseerd? Inschrijven kan via 051 48 80 80 of lynn.busschaert@meulebeke.be.

(Luc Bouckhuyt)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.