Extra Tuinrangers #VANRSL gezocht wegens groot succes

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Het vrijwilligersproject Tuinrangers is een groot succes in Roeselare. Ze streven naar meer biodiversiteit door tuineigenaars laagdrempelig en gratis tuinadvies te geven. Met 128 aanvragen en 109 gerealiseerde tuinbezoeken kan dat tellen voor een startende vrijwilligerswerking. Onze Tuinrangers zijn dan ook op zoek naar versterking voor hun team.

De resultaten van de tuinbezoeken zijn sprekend, vertelt schepen Michèle Hostekint enthousiast. “Drie maanden na het advies heeft maar liefst 87.50 procent aanpassingen gedaan in de tuin. In 100 procent van de gevallen pakken ze minstens één biotoop onder handen en 88,24 procent creëert er zelfs minstens twee. De populairste tuinbiotopen zijn: ruig plekje, hoekje voor compost en een bloemenweide. Tuineigenaars stellen het advies enorm op prijs en vertellen dat hun natuurlijke tuin steeds meer vogels en insecten aantrekt.”

Wie zijn de Tuinrangers?

Het Tuinrangersproject is een initiatief van de Vlaamse overheid. Inverde, het opleidingscentrum van Natuur en Bos, staat in voor de opleiding, opvolging en bijscholing van het lokale Tuinrangersteam.

Tuinrangers geven buurtbewoners gratis tuinadvies op maat. Ze sensibiliseren en adviseren rond natuurvriendelijke tuinen die beter bestand zijn tegen hitte en droogte. Met eenvoudige tips kunnen tuineigenaars vlot aan de slag.

Maar ook voor de Tuinrangers zelf is het een win-win. Ze krijgen de nodige opleiding en ondersteuning, leren dagelijks bij en krijgen een band met de buurtbewoners of leggen leuke contacten.

In Roeselare zijn we op zoek naar twee extra Tuinrangers. Geïnteresseerden krijgen de nodige uitleg tijdens een online infoavond op 19 januari 2023 om 19.30 uur een kunnen zich kandidaat stellen als Tuinranger. Meer info op www.tuinrangers.be/word-tuinranger

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier