100.000ste nieuwe boom wordt feestelijk ingehuldigd in Roeselare: “Op naar de 200.000”

Vijf jaar geleden lanceerde Roeselare het ambitieuze plan om tegen het einde van de legislatuur 100.000 nieuwe bomen te planten. Zaterdag 23 maart 2024 was het zover. © BF
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

In het begin van deze legislatuur stelde de stad Roeselare het ambitieuze doel om 100.000 nieuwe bomen aan te planten. Zaterdagmiddag was het zover. Op het Vredesplein werd het 100.000ste exemplaar, een zwarte Els, feestelijk ingehuldigd. “Maar we gaan blijven vergroenen. The best is yet to come. Op naar de 200.000”, aldus schepen van natuur Michèle Hostekint (Vooruit).

Vijf jaar geleden lanceerde de stad het ambitieuze plan om tegen het einde van deze legislatuur 100.000 nieuwe bomen te planten. “Sommigen noemden ons de meest grijze stad, maar we willen graag de meest groene stad worden. We maakten tal van simulaties en berekenden waar de bomen overal konden komen”, aldus schepen Michèle Hostekint.

De afgelopen jaren werden 60.655 bomen aangeplant in de stadsbossen. Zo vonden er verschillende boomplantacties plaats in het Krommebeekbos en Bergmolenbos. De stad telt in vergelijking met vijf jaar geleden 17,79 hectare nieuw bos. “Maar ook langs wegen, op pleintjes en in de wijken kwamen er bomen bij. Bij de heraanleg van straten zoals de Arme Klarenstraat en Jan Mahieustraat kozen we voor vergroening.”

Kritische partner

De Roeselaarse straten en wijken zijn inmiddels 24.320 bomen rijker. De stad werkte ook vaak samen met de vzw Meer Bomen in Roeselare. “We zijn die mensen erg dankbaar om een kritische, maar trouwe partner te zijn”, aldus de schepen. Samen met de vzw organiseerde de stad de voorbije jaren onder andere liefdesboomacties waardoor ook heel wat nieuwe bomen in de tuinen van Roeselaarse woningen verschenen.

De voorbije maanden was het aftellen naar de komst van de 100.000ste boom. “We zochten naar een gepaste locatie. De tuin van het toekomstige stadhuis? Nabij het standbeeld van Peegie? Ondanks deze goede voorstellen was het al snel duidelijk dat de boom een plaatsje moest krijgen midden de mensen”, aldus de schepen.

Zwarte els

Zaterdagmiddag werd een zwarte els, enkele maanden geleden omgedoopt tot de Roeselareboom, feestelijke aangeplant op het Vredesplein. Die aanplant werd bijgewoond door verschillende naamgenoten van de zwarte els. De stad nodigde onder andere alle Elsen, Ellie’s en Elisah’s uit om er bij te zijn. Zij kregen allemaal een Roeselareboom mee naar huis. De stad heeft haar vooropgesteld doel bereikt, maar wil de ingeslagen weg verder bewandelen.

“Dit was een intens, maar mooi traject. Dit is niet het einde, maar pas een begin. De komende jaren willen we blijven vergroenen en ontharden. Er staan nog heel wat projecten op til. Zo komen er 130 nieuwe bomen in het Moermanpark en ook de vergroening van het Stationsplein is momenteel volop bezig.” De stad hoopt voor de batjes de werken daar af te hebben. Ook in Rumbeke en Oekene zijn er nog plannen om extra bomen aan te planten. “The best is yet to come. Op naar de 200.000.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier