Meer leven in Triangel dankzij modderballen

In de zomermaanden van 2012 hebben vrijwilligers 2.000 modderballen gerold om van het water van De Triangel weer een gezonde biotoop te maken.

Het ging om ‘Bokashi-ballen’, een proefproject en primeur voor Vlaanderen, waarbij met micro-organismen slib wordt gezuiverd. Op de bodem van de vijver lag een dikke laag organisch slib. De verrotting zette de diversiteit van fauna en flora onder druk. Door zogenaamde goede bacteriën, schimmels en giststoffen in het slib te verspreiden wilde de milieudienst een positief proces op gang brengen. De ballen werden op 8 augustus 2012 op ‘EM Mudball Day’ in de vervuilde Triangel gegooid.

Nieuwe meting

“De zuurstofmetingen gaan nog altijd op en af”, aldus milieuambtenaar Eric Marrecau. “In het voorjaar waren de waarden nog iets te laag, maar de laatste meting in juni heeft ons hoop gegeven. Eerstdaags gaan we werk maken van een nieuwe meting, maar de laatste weken zijn we vooral bezig geweest met de problematiek met de blauwalgen in zowel Dikkebus- als Zillebekevijver.”

“De modderballen lijken op biologisch vlak toch iets bij te brengen. Vroeger was het letterlijk als figuurlijk een doodse bedoening in en rond de Triangel, nu is er nu al veel meer leven in de vijver waar te nemen. Op chemisch vlak, en vooral dan op het gebied van zuurstof, is dit echter nog niet altijd waar te nemen. Hopelijk bevestigen de komende metingen de goede cijfers van de maand juni.”

(DT)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West van vrijdag 26 september.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.