Leermoment over de schoffelmachine bij de Heuvellandse wijnboeren

De Heuvellandse wijnboeren bij een van de machines.© EF
De Heuvellandse wijnboeren bij een van de machines.© EF
Redactie KW

De gemeente Heuvelland wil werk maken van een duurzame wijnbouw. Dankzij een goedgekeurd Leader-project zoeken de Heuvellandse wijnboeren mee naar de ideale manier om duurzame wijn te verbouwen. Bij drie wijnboeren werd zo een schoffelmachine getest, dit is een machine om mechanisch onkruid te verdelgen. “Zo wordt het sproeien tot een minimum beperkt”, zegt Stefaan Decrock die vanuit de gemeente de duurzame wijnbouw opvolgt.

De schoffelmachine is voorzien van schoffelmessen, die het onkruid afsnijden tegen de grond. Een aanvullende bewerking zorgt ervoor dat de wortels van het onkruid losgewoeld worden. “Schoffelmachines kunnen 4, 6, 8, of 12 rijen in één werkgang schoffelen”, legt Stefaan Decrock uit. Tijdens de demonstratiedag werd ook het groeiend gebruik van gps-besturing op machines besproken, schoffel- en andere bewerkingen kunnen zo met zeer grote nauwkeurigheid en snelheid plaatsvinden.

In het besproeiingsplan zitten ook nieuwe niet-chemische bestrijdingsmiddelen zoals spuitzwavel en Bordeauxse pap. De Bordeauxse pap werd oorspronkelijk ingezet door wijnboeren om de druiven minder aantrekkelijk te maken voor dieven. De bescherming die de wijnstok vervolgens tegen meeldauw kreeg, is nu een blijvende toepassing van de stof.

Meetstation

De voorbije zomer werd in het kader van duurzaamheid het eerste meetstation geplaatst op het wijndomein Entre-deux-Monts. “In het meetstation zit een sensor die ons deze parameters bezorgt: de temperatuur, de neerslag, de vochtigheid en het bladnat. Deze parameters worden dan omgezet in een wiskundige formule waaruit wij wijnboeren kunnen afleiden of we al dan niet tegen de schimmels op het blad moeten sproeien.”

“Nu, zonder een meetstation, gebeurt dit preventief om de 14 dagen. Samen met de aankoop van een schoffelmachine en het gebruik van alternatieve sproeistoffen willen het sproeien in de toekomst tot een minimum beperken.”

Aan het begin van deze zomervakantie komt minister van economie Hilde Crevits nog een werkvergadering van de wijnboeren bijwonen. (MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten