Klimaatraad Harelbeke vindt helpende handen voor aanplant van Lagemeerbos

De Klimaatraad vond helpende handen om bomen te planten aan de Waregemsestraat. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 13 april startte de aanplant van bomen op de oude stortplaats van Harelbeke. De Klimaatraad en de stad vonden helpende handen om het bos aan te planten en zo het Lagemeerbos te creëren.

Stad Harelbeke en de Harelbeekse Klimaatraad zijn begonnen aan de omvorming van een voormalige stortplaats aan de Waregemsestraat tot een natuurlijk bos. Het gaat het Lagemeerbos, een perceel van 12.373 vierkante meter, dat een groenzone zal vormen tussen de Leie, de Gavers en het Kanaal Bossuit-Kortrijk.

“Het bebossen en vergroenen van dit stuk grond heeft positieve effecten op de gevolgen van klimaatwijziging. Door het bebossen van de oude stortplaats, die al eigendom was van het lokaal bestuur Harelbeke, zetten we ook in op het uitbreiden van het bosareaal in onze stad.”

“In Harelbeke is momenteel 3,2% van de oppervlakte bebost. Dat is heel weinig, vergeleken met het Vlaams gemiddelde van 10,4%. Het was dus essentieel om alle grond, ook vervuilde grond zoals in dit geval, goed te bekijken en te vergroenen waar mogelijk”, zegt schepen van Groen en Milieu Tijs Naert (Groen).

12.373 vierkante meter

“We waren als Klimaatraad op zoek naar helpende handen om bomen te planten en zo een bos te vormen in de Waregemsestraat. Dat is aardig gelukt”, zegt Maarten Kerckenaere als voorzitter van de Klimaatraad Harelbeke.

“Voor de aanplant van het bos loopt er momenteel ook een crowdfunding via het Klimaatfonds Leiedal op https://acties.streekfonds.be/nl-NL/klimaatfonds-leiedal

“Mensen die het project financieel willen steunen, kunnen er een gift doen. Het einddoel is om 5.250 euro in te zamelen voor het bos. Voor 10 euro kunnen we als Klimaatraad 10 m² bebossen met 5 bomen, voor 20 euro planten we 10 bomen op 20 m². Vanaf 40 euro is een fiscaal attest mogelijk.”

“Het gaat om een perceel van 12.373 vierkante meter groot dat op dit moment is ingezaaid met gras, de enige teelt die mogelijk is door de slechte ondergrond, en nu verscheidene planten en bomen krijgen die wel op die ondergrond gedijen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier