Pittemse Lenteschoonmaak was ‘helaas’ weer een succes

De Pittemnaren konden zelf kiezen welk stukje grond ze afvalvrij maakten.© JG
De Pittemnaren konden zelf kiezen welk stukje grond ze afvalvrij maakten.© JG
Redactie KW

Van 27 maart tot 10 april organiseerde de gemeente Pittem, in samenwerking met IVIO en de Mooimakers, een Lenteschoonmaak om zoveel mogelijk afval langs de wegen te verwijderen. Op zaterdagmorgen 10 april werd het resultaat bekend gemaakt en de actie was, helaas moeten we haast zeggen, een succes.

In niet-coronatijden organiseert de gemeente elk voorjaar in de strijd tegen zwerfvuil een dag waarop iedereen gemobiliseerd wordt om de straten en grachten afvalvrij te maken. Aangezien het dit jaar door corona niet kon, werd hier een veertiendaagse actie rond gelanceerd in samenwerking met IVIO en de Mooimakers.

“Ondanks dat zwerfvuil een algemeen probleem is, zijn er binnen onze gemeente toch een aantal duidelijke pijnpunten.”

Binnen die periode konden de inwoners, met door de gemeente ter beschikking gesteld materiaal, een zelf gekozen stukje van het grondgebied onder handen nemen en afvalvrij maken. De oproep viel niet in dovenmansoren, waarbij onder andere de Chiro en KSA en de geregistreerde mooimakers extra op weg gingen.

80 zakken

Gedurende de hele periode konden de gevulde zakken en de rest van het afval gedeponeerd worden in een container die op de parking van de sporthal stond. Op zaterdagmorgen 10 april werd het eindresultaat bekend gemaakt en uiteindelijk werden om en bij de 80 volle vuilniszakken gedurende die veertien dagen gevuld, naast heel wat ander zwerfvuil. “Ik moet helaas toegeven dat het resultaat mij niet verwondert,” vertelt omgevingsambtenaar Wouter Declerck ons.

“Gedurende het jaar ruimen onze mensen van de gemeentelijke groen- en wegendienst ongeveer maandelijks de bermen en straten op. Ook wanneer de bermen gemaaid worden, wordt vooraf eerst alle zwerfvuil verwijderd. Dit alles resulteert elk jaar in om en bij de 150 volle PMD-zakken en nog eens 300 zakken met ander afval. Voeg hierbij nog het vele sluikstorten (waarvoor overigens vorig jaar 19 boetes uitgeschreven werden) en je merkt meteen dat het bijna dweilen is met de kraan open en dat acties zoals de Lenteschoonmaak zeker hun nut hebben.”

Pijnpunten

“Ondanks dat zwerfvuil een algemeen probleem is, zijn er binnen onze gemeente toch een aantal duidelijke pijnpunten, waar het probleem groter is. Ik denk bijvoorbeeld aan de Puttensdreef, de Wingensesteenweg, de Turkeijensteenweg, de Kasteeldreef, de Meulebekestraat en de omgeving van Pittemberg. Niet toevallig zijn dit allemaal wegen waar veel fietsers en wandelaars gebruik van maken en daar dan helaas ook hun afval lozen.”

“Toch is het niet allemaal kommer en kwel,” besluit burgemeester Ivan Delaere (CD&V). “We merken dat het aantal wandelaars en fietsers toeneemt, maar ook dat het aantal mensen dat zich aan het probleem van zwerfvuil ergert duidelijk stijgt.

We hebben in onze gemeente momenteel ook al 37 gezinnen die zich als Mooimaker hebben opgegeven, waarvan er acht zich gemeld hebben tijdens de voorbije campagne. Door op regelmatige tijdstippen hun deel van de gemeente op te ruimen, houden zij mee de straten proper, waarvoor onze grote dank en waardering.” (JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier