“Mooie vooruitgang geboekt”: De Haan werkte hard om klimaatdoelstellingen te halen

Op de begraafplaats van De Haan werden de paden tussen de graven vervangen door gras. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De voorbije jaren is in De Haan flink gewerkt om de klimaatdoelstellingen te halen. Vooral op het vlak van vergroening, verledding, ontharding en mobiliteit zijn al heel wat initiatieven genomen. “We zitten op schema”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele.

In 2021 ondertekende het gemeentebestuur het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP). Een van de concrete doelstellingen daarin is om tegen eind 2030 één boom per inwoner bij te planten. “In ons rapport staat de teller nu op 840 nieuwe bomen, maar in werkelijkheid zijn dat er veel meer. Het rapport houdt immers geen rekening met bomen die in bosverband worden geplant. Bovendien ondersteunen we onze inwoners om ook meer te vergroenen, zoals met de actie Boom zoekt tuin”, stelt schepen voor Leefmilieu Hilde Dhont. Daarnaast werd ook 4.476 lopende meter nieuwe hagen geplant en kwamen er acht groenperken bij.

Elektrische laadpalen

Op het vlak van elektrische laadinfrastructuur werd een inhaalbeweging gemaakt. De ambitie om tegen eind 2030 minstens één laadpunt per honderd inwoners te hebben, zit volgens schepen Marleen De Soete ongeveer op dertig procent. “Het aantal elektrische laadpalen in onze gemeente is de voorbije legislatuur verdubbeld. Zo kwamen er op de markt van Wenduine, in de Kardinaal Mercierlaan, in Vosseslag en in de Wenduinesteenweg.” Ook bij de heraanleg van straten en parkings wordt aan laadpunten gedacht. De Manitobaparking en de vernieuwde parking aan Park Lange zijn daar voorbeelden van.

“Tegen 2028 is alle openbare verlichting omgezet naar ledverlichting”

Het gemeentebestuur investeerde deze legislatuur ook heel wat in fietspaden. Zo kunnen fietsers nu veilig van De Haan naar Zuienkerke, en kwamen er nieuwe fietspaden in Vosseslag en Wenduine. Ook de eerste twee fietsstraten zijn intussen een feit. Het gemeentebestuur haalde hiermee ruim 43 procent van de LEKP-doelstelling van één meter nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra per inwoner tegen eind 2030. Op het vlak van autodelen zijn alvast de eerste stappen gezet.

Ontharding

Ook ontharding van de bodem is een belangrijk aandachtspunt in het LEKP. “De hogere overheid vraagt om tegen 2030 één vierkante meter per inwoner te ontharden. Voor onze gemeente is dat 1,3 hectare”, zegt schepen voor Leefmilieu Hilde Dhont. Naast het vermijden van nieuwe verharding probeerde het gemeentebestuur waar mogelijk de bestaande verharding om te vormen. Zo zijn op de begraafplaats van De Haan de paden tussen de graven vervangen door gras. “In totaal werd zo meer dan 800 vierkante meter bodem onthard, en ook het Kennedyplein in Vosseslag werd aangepakt. Op het plein werd een groot stuk van de bestaande verharding opgebroken en vervangen door een nieuwe groenzone. Zo werd nog eens 265 vierkante meter onthard”, aldus Hilde Dhont.

Ledverlichting

Voor een lager energieverbruik werd volgens burgemeester Wilfried Vandaele al ruim de helft van de openbare verlichting omgezet in zuinige ledverlichting. “Tegen 2028 moet dat 100 procent worden. Op de zeedijk in De Haan werden de oude verlichtingspalen vervangen door nieuwe ledlampen, die veel minder verbruiken en daarnaast ook dimbaar zijn, wat zorgt voor nog meer energiebesparing. Ook in het sport- en recreatiecentrum Haneveld werd geïnvesteerd in nieuwe, duurzame ledverlichting. Dat alles toont dat we goed op schema zitten om de doelstellingen te behalen”, besluit een tevreden burgemeester Vandaele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier