Gemeente Wingene ondertekent het Lokaal Energie- en Klimaatpact

Schepen van Milieu en Klimaat Brecht Warnez samen met schepen van Landbouw en Groenbeheer Hedwig Kerckhove. © NS
Redactie KW

De gemeenteraad van Wingene ondertekent vol enthousiasme het Vlaams Lokaal Energie- en Klimaatpact. Hun doelstelling is verder werken aan een klimaatvriendelijke gemeente.

Het Lokaal Energie- en Klimaatpact is een samenwerkingspact tussen Vlaanderen en de lokale besturen. Hierbij engageren zich diverse steden en gemeenten zich om concrete streefdoelen te realiseren. Er nemen hier 236 gemeente aan deel waaronder ook de gemeente Wingene. Tijdens de gemeenteraad van maandag 25 oktober kwam dit punt uitgebreid aan bod. Dit pact werd dan ook goedgekeurd en zo kwam men tot een vlotte ondertekening. Met dit pact gaat de gemeente concrete engagementen aan tot 2030.

Groenere gemeente

“Via advies op maat zullen de inwoners verder ondersteuning krijgen om energiezuinig te renoveren”, weet schepen van Milieu en Klimaat Brecht Warnez (CD&V). “We willen onze gemeente nog groener maken met extra natuurperken in de dorpskernen en een extra boom per inwoner. Hiervoor is de gemeente een zaadwinningsperceel aan het aanleggen waar inwoners straks bijenvriendelijke bloemenzaden kunnen plukken. Er komt per honderd inwoners een laadpaal en per inwoner een meter nieuw of opgewaardeerd fietspad”.

“Daarnaast streven we ook naar een kubieke meter extra waterbuffering per inwoner”, vult schepen van Landbouw en Groenbeheer Hedwig Kerckhove (CD&V) aan. “Verder gaat de gemeente onder meer voor extra ontharding met mogelijk een sterke energiebesparing in de gemeentelijke gebouwen.” De gemeente ontvangt hiervoor dit jaar minstens 45.587 euro financiële steun van Vlaanderen. Vanaf volgend jaar wordt dit bedrag jaarlijks 20.000 euro. (NS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.