Duin en Zee verzuipt: Straks ook de helft van West-Vlaanderen?

Het team van Horizon Educatief vzw stelde het project ‘Duin en Zee verzuipt’ voor en een aantal interessant activiteiten.© FRO
Het team van Horizon Educatief vzw stelde het project ‘Duin en Zee verzuipt’ voor en een aantal interessant activiteiten.© FRO
Redactie KW

Horizon Educatief brengt met de ludieke actie ‘Duin en Zee verzuipt’ het probleem van de klimaatverandering onder de aandacht. De aarde warmt in snel tempo op. Samen kunnen we die opwarming een halt toeroepen. Om mensen te sensibiliseren om meer informatie op te zoeken rond de klimaatverandering, heeft Horizon Educatief een rode lijn aangebracht rond de gebouwen van het openluchtcentrum Duin en Zee.

De lijn situeert zich op twee meter hoog, een link naar de stijgende zeespiegel. Zal binnen tien jaar de zeespiegel twee meter gestegen zijn? Neen, maar in de komende jaren moeten we de uitstoot van de broeikasgassen drastisch beperken om een gevaarlijke situatie te vermijden en ervoor te zorgen dat een stuk van ons land niet onder de zeespiegel komt te liggen.

De ‘rode lijn’ wil mensen aanzetten om de website www.sogetinformed.com te bezoeken. Je vindt er info over oorzaken, gevolgen en oplossingen van de klimaatverandering.

De dreiging van de rode lijn

Horizon Educatief wil iedereen zot maken van de zee. Zeeën en oceanen zijn belangrijk voor het leven op aarde. Door activiteiten, dikwijls met een hoek af, aan te bieden, wordt het publiek gestimuleerd om de liefde voor de zee te delen, de zee te respecteren, waarderen en beschermen. Horizon Educatief helpt mee bij het realiseren van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s), die een link hebben met water en het klimaat.

Bij een bezoek aan Duin en Zee springt de rode lijn onmiddellijk in het oog. Bezoekers vragen zich af wat deze lijn betekent. Als ze doorhebben dat dit de zeespiegelstijging voorstelt voor een dreigende toekomst, dan schrikken ze en trekken ze even de ogen open! Via begeleidende posters kunnen ze surfen naar de website www.sogetinformed.com om hierover meer te weten en hopelijk, onmiddellijk tot de actie over te gaan!

Van theater tot teambuilding

Naast sessies rond offshore windenergie en waterstof, pakt Horizon Educatief deze zomer ook uit met een verteltheater. Locatie is het kunstwerk ‘Pillage of the Sea’ van Rosa Barba, op het strand van Mariakerke. Twee figuren, de vuurtoren (Lange Nelle) en de zee (Neptunus), nemen toeristen en geïnteresseerden mee op wandeling tot bij het kunstwerk, waar ze actief kunnen ‘vechten’ tegen de zee spiegeling. Het verteltheater, enkel bij vloed, wordt georganiseerd in samenwerking met Dienst Toerisme Oostende. Info over de wisselende tijdstippen vind je op www.visitoostende.be .

Horizon Educatief vzw biedt ook activiteiten voor bedrijven en verenigingen: Teambuilding Bordje Zeewier (Koken met het voedsel van de toekomst) – Garnaalkruien – Duinen proeven – Boter bij de vis (proeven van Noordzeevis) – Strandjutten (speuren langs de vloedlijn) – Project Zeewind (verdiepen in windenergie op zee) – ’t Zee Huis (op verkenning in het maritieme leven) – Kom uit je Schelp (expressieve oriëntatie) – Tour d’Horizon (Teamwork in de haven) – De geheimen van een grijzende dame (Een nautisch avontuur). Meer info vind je bij Horizon Educatief vzw, Fortstraat 128, Oostende – info@metjeteamaanzee.be en www.metjeteamaanzee.be

(FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier