IMOG investeert 15 miljoen euro in een nieuwe sorteerinstallatie

Johan Bonnier en Koen Delie. © Ludo Ostijn
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Intercommunale IMOG investeert 15 miljoen euro in een nieuwe sorteerinstallatie. De werken starten eind dit jaar en moeten eind volgend jaar klaar zijn. “We willen afval zoveel mogelijk hergebruiken als energiebron of als grondstof voor nieuwe producten. Zo zetten we nog meer in op circulaire economie”, duidt algemeen directeur Johan Bonnier.

In Moen, de tweede site van afvalintercommunale IMOG, wordt al jaren grof vuil gesorteerd en verwerkt: denk aan tapijten, meubels of metaal. De site in Harelbeke wil dit afval nu ook aanpakken.

“We installeren op onze site een nieuwe installatie voor grof vuil en bedrijfsafval”, zegt Johan Bonnier, algemeen directeur van site Harelbeke. De nieuwe installatie past in een circulair verhaal om huishoudafval en grof vuil zoveel mogelijk te hergebruiken als energiebron of als grondstof voor nieuwe producten. De nieuwe sorteerinstallatie is een investering van 15 miljoen euro.

Nog beter sorteren

“Er kan nog veel beter gesorteerd worden en dat zal ook inspanningen vergen van de burger. Zo zien we dat bij de 135 kg afval per jaar per inwoner, er 23 kg voedselafval zit. Dit moet beter.

De werken voor de nieuwe installatie starten eind dit jaar. Eind volgend jaar moet alles klaar zijn.

Wat steekt er in het restafval?

IMOG liet een gedetailleerde studie uitvoeren naar de samenstelling van de gemiddelde restafvalzak. Dat leidde tot volgende vaststellingen:

Selectieve afvalfracties

• P+MD: 13,2 kg/inw/jaar

• Papier & karton: 5,5 kg/inw/jaar

• Textiel: 5,3 kg/inw/jaar

• Glasafval: 0,9 kg/inw/jaar

• Geneesmiddelen: 0,8 kg/inw/jaar

• Hout: 0,3 kg/inw/jaar • AEEA: 0,3 kg/inw/jaar • KGA: 0,2 kg/inw/jaar

Voor pmd, papier & karton, textiel zijn er nu nochtans heel wat mogelijkheden om deze afvalstromen selectief aan te bieden en niet mee te geven in de restafvalfractie.

Voedselafval: 47,3 kg/inwoner/jaar

Waaronder voedselverspilling: 28,2 kg/inwoner/jaar

• Fruit en groenten: 10,3 kg/inw/jaar

• Brood en banket: 7,6 kg/inw/jaar

• Bereide gerechten: 6,7 kg/inw/jaar

• Vlees, vis en gevogelte: 1,7 kg/inw/jaar

• Ongeopende verpakkingen: 2,4 kg/inw/jaar

• Onaangebroken niet-verpakt voedsel: 5,6 kg/inw/jaar

Dit betekent dat we in de Imog-regio 6,9 miljoen kg voedsel per jaar verspillen op een bevolking van bijna 250.000 inwoners.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier