Ieper lanceert ‘netheidsploeg’ binnen de groendienst

Er komt een speciaal uitgeruste netheidsploeg bij de Ieperse stadsdiensten. Voorheen was het de private firma Ieperrein die instond voor de netheid in onze stad. Nu dat contract ten einde loopt, beslist Stad Ieper om die taak in eigen handen te nemen. Met de campagne ‘Ieperlienk je stroatje blinkt’ ook iedereen oproepen om samen een propere stad te creëren

Zwerfvuil op de Vismarkt in Ieper. (Foto TOGH)

We bedanken de firma Ieperrein voor de goede samenwerking de voorbije jaren”, zegt schepen Valentijn Despeghel. “Met de keuze voor een aparte netheidsploeg binnen onze Groendienst willen we nog beter scoren qua netheid in onze stad alsook sneller kunnen ingrijpen waar nodig. Daarvoor voorzien we personeel en investeren we ook in extra en up to date materiaal. Tegen 1 maart 2021 moet de dienst operationeel zijn. We willen dat iedereen trots is op onze mooie én nette stad.”

De Groendienst zal versterkt worden met extra personeel en die ploeg wordt uitgerust met afvalzuigers, een elektrische pick-up met hogedrukreiniger, meer vuilbakken… Begin volgend jaar zal deze nieuwe ploeg aan de slag gaan. “Elke dag zal de netheidsploeg de vuilbakken ledigen en reinigen, zwerfvuil opruimen, defecten herstellen, klein afval zoals sigarettenpeuken opzuigen en sluikstorten weghalen. De veegopdrachten van de straten, pleinen en fietspaden zullen ook hernieuwd worden. En er zullen nu drie in plaats van twee veegbeurten gebeuren per jaar”, zegt schepen Valentijn Despeghel. “Terzelfdertijd maakt het stadsbestuur ook werk van een afvalbakkenplan. Vuilbakken zullen doordachter geplaatst worden en er wordt opgevolgd hoe vol ze zitten. We streven naar een uniform type vuilbakken met grotere exemplaren op cruciale plaatsen. Samen met de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en de Mooimakers worden een aantal proefprojecten uitgewerkt en geëvalueerd. Zoals een aanvraag tot coaching bij OVAM waarvoor we eind vorige week groen licht hebben gekregen.”

Ieperlienk je stroatje blinkt

De stad vraagt ook van de inwoners en bezoekers dezelfde inzet. “Het politiereglement is immers duidelijk: elke bewoner of eigenaar is verplicht het voetpad en straatgoot voor zijn woning proper te houden. Dit geldt zowel voor de binnenstad als de deelgemeenten en het buitengebied. Het is dus zeker niet zo dat deze plicht zou vervallen omdat de stadsdiensten hier ook zullen passeren”, benadrukt Despeghel. “Onder het motto ‘Ieperlienk je stroatje blinkt’ is Stad Ieper van plan om ruim te sensibiliseren en iedereen op te roepen om samen een écht propere stad te creëren: bewoners en eigenaars zorgen voor hun voetpad en straatgoot, stadsdiensten zetten in op vuilbakken en vegen van de binnenstad, en vrijwillige Mooimakers en ‘ploggers’ ruimen het zwerfvuil in hun buurt op dat de stadsdiensten nadien ophalen. Het oude verwijt ‘Ieperlienk, je stertje stienkt’ buigen we voortaan graag om naar ‘Ieperlienk je stroatje blinkt’. Met z’n allen maken we er werk van!” (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.