Vlaamse Waterweg herstelt winterdijk Blankaartbekken na schade door watersnood

Bij de watersnood vorig jaar raakte de dijk beschadigd. © Archief Belga

De Vlaamse Waterweg start vandaag, maandag, met de herstelling van de winterdijk aan het Blankaartbekken naast de IJzer in Houthulst en Diksmuide. Bij de watersnood vorig jaar raakte de dijk beschadigd. De kern van de dijk wordt met extra klei aangevuld zodat hij in de toekomst beter bestand is tegen extreem hoge waterstanden.

De winterdijk beschermt een gebied met landbouwbedrijven en woningen. Door de vele regen in Noord-Frankrijk en in de Westhoek bereikte het bufferbekken in de Blankaart zijn limiet en daardoor waren er verzakkingen in de winterdijk. Daarom moet de dijk worden verstevigd.

Tijdens de herstellingswerken zal de dijk ook toegankelijker worden gemaakt voor interventies. Op de kruin van de dijk komt een verstevigde grasmat die moet toelaten om er in natte periodes veiliger op te kunnen rijden.

2025

De Vlaamse Waterweg wil dit jaar al 2,5 van de 7 kilometer lange dijk versterken. De rest volgt in 2025. De Vlaamse Waterweg voorziet voor de herstelling en versteviging van de winterdijk in 350.000 euro. De werken zullen tot in de loop van 2025 duren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier