Maak kennis met Frank Vergucht, de Bruggeling die elke dag uw weerpraatje opfleurt: “Mijn favoriete weertype? Bewolking!”

© Davy Coghe
Philippe Verhaest

Trouwe kijkers van het weerpraatje op Eén kunnen er niet naast kijken. De openingsscène is telkens een prachtige foto die het weer van de voorbije dag in beeld brengt. En niet zelden komt dat pareltje uit de Brugse binnenstad, met dank aan Frank Vergucht. Sinds een viertal jaar trekt hij elke ochtend op pad om het humeur van de weergoden op de gevoelige plaat vast te leggen, met een duidelijk doel voor ogen: de televisie halen. “Telkens mijn foto gebruikt wordt, krijg ik een warm gevoel.”

Sinds deze week kan je op www.kw.be, de website van deze krant, per stad of dorp een gepersonaliseerd weerbericht aantreffen. Zo weet je exact of je in jouw gemeente een regenjas, dikke trui of zomers T-shirt zal nodig hebben. Want zoals je weet, is het weer misschien wel het drukst besproken onderwerp ter wereld, daarom bieden wij graag deze gratis service aan.

Iemand die hier ook handig gebruik van kan maken, is Frank Vergucht. De 73-jarige Bruggeling is sinds vier jaar een fervente weerfotograaf en levert zo goed als dagelijks zijn beelden aan zowel het weerpraatje van Eén als dat van Focus/WTV. In september 2019 rondde hij bij Frank Deboosere, Sabine Hagedoren en Bram Verbruggen al de kaap van honderd gepubliceerde beelden, bij onze West-Vlaamse televisie klokt hij ondertussen op een veelvoud daarvan af. En de vertegenwoordiger op rust bruist nog steeds van energie.

Als mijn foto niet gekozen wordt, durf ik me al eens boos te maken

“Ik neem al mijn hele leven foto’s, maar die passie is pas acht jaar geleden echt uit de startblokken geschoten”, legt de man uit. “Toen moest ik afscheid nemen van mijn echtgenote en ik zocht een hobby waar ik mijn creativiteit in kwijt en die me in beweging zou houden.”

Meteen prijs

Toen Frank na het weerbericht op Eén een oproep zag waarbij kijkers gevraagd werd om zelf weerfoto’s in te sturen, besloot hij zijn kans te wagen. “Ik weet nog goed welk beeld ik als eerste verzond: een foto vanop mijn terras. Van daar heb je een schitterend beeld over de skyline van Brugge: het belfort, de vele kerktorens… Voor 11 uur ’s ochtends moest die op de VRT binnen zijn en na het middagjournaal zat ik vol spanning af te wachten. Het was meteen prijs! Je kan je voorstellen hoe trots ik me voelde.”

Sindsdien trekt Frank er elke dag op uit. “Ik denk niet dat ik ooit een dag gemist heb”, vervolgt hij. “Ondertussen weet ik hoe je de perfecte weerfoto neemt. Twee derde moet lucht zijn, één derde aarde. De gulden snede, als het ware.”

© Frank Vergucht

Elke foto van Franks hand is in Brugge genomen. “Dat is mijn gouden regel. Die voorwaarde wordt ook door het stadsbestuur geapprecieerd. Bij mijn honderdste weerfoto voor Eén werd ik zelf gehuldigd en noemden ze me een ambassadeur voor de stad. Mooi, toch?”

Graag wat wolken

Elke ochtend tussen 7.30 en 9 uur gaat Frank aan de slag. ’s Namiddags doet hij nog een tweede ronde. “Het eerste wat ik elke dag doe, is door mijn raam kijken. Een beter weerbericht vind je niet. Ik check trouwens nooit weerwebsites of zo, mijn eigen ogen kunnen me niet bedotten. Per fiets rijd ik telkens rond de hele binnenstad en daarna ga ik de stad in. Goed voor een tocht van acht à negen kilometer. En onderweg neem ik op verschillende plekjes mijn foto’s.”

“Mijn favoriete plekken? Brugge is één grote fantastische locatie! Maar het Wijngaardplein, de Spiegelrei en Spinolarei springen er voor mij toch wel nog dat tikkeltje extra uit. Ik ben trouwens het gelukkigst wanneer er wat bewolking is. De variatie aan wolken laten me toe om diepte in mijn foto’s aan te brengen, al vind ik een mistige sfeer ook wel iets hebben. Een egale grijze hemel doet me dan weer vloeken. Kleurloos en saai. Een staalblauwe hemel vind ik trouwens ook maar niets. Ik hou van wat variatie.”

In september 2019 rondde Frank bij Sabine Hagedoren, Frank Deboosere en Bram Verbruggen al de kaap van honderd beelden: “Ik zit nog altijd met een zekere spanning te kijken.”
In september 2019 rondde Frank bij Sabine Hagedoren, Frank Deboosere en Bram Verbruggen al de kaap van honderd beelden: “Ik zit nog altijd met een zekere spanning te kijken.” © Frank Vergucht

Ook na al die jaren is Frank nog elke dag benieuwd of zijn foto er uitgepikt wordt. “Ik zit nog altijd met een zekere spanning te kijken, ja”, bloost hij. “Wanneer ik er niet bij ben, durf ik me al eens boos te maken. En dat is zeker het geval wanneer iemand anders een foto van Brugge in de weerpraatjes van Eén of Focus/WTV krijgt. Dat is mijn grootste motivatie om daags nadien er weer vol tegenaan te gaan. Ik neem ook telkens een foto van mijn werk in de uitzendingen. Zo leg ik een soort dagboek aan en kan ik nadien nog eens raadplegen wanneer ik erbij was.”

Dubbele regenboog

Hoewel Frank al talloze prachtbeelden op zijn palmares heeft, droomt ook hij nog van de ultieme weerfoto. “Een bliksemschicht die boven het belfort te zien is, dat zou fantastisch zijn. Of een dubbele regenboog over onze prachtige stad. Dat zou Sabine Hagedoren zeker kunnen bekoren, want toen haar echtgenoot na een slepende ziekte overleden was, verscheen er aan de hemel een regenboog als symbolische laatste groet aan haar man. Mocht ik die foto ooit kunnen insturen…”

Hoewel Frank in januari 74 kaarsjes mag uitblazen, denkt hij niet aan stoppen. “Waarom zou ik ook? Mijn weerfotografie verplicht me om elke dag de fiets op te springen en brengt me onder de mensen. Het houdt me jong, zowel fysiek als mentaal. En elke keer ik mijn naam zie verschijnen tijdens een weerbericht, weet ik weer waarom ik het doe.”

© Frank Vergucht
© Frank Vergucht
© Frank Vergucht
Frank Vergucht
Frank Vergucht © Davy Coghe

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.