Gemeente Houthulst kan weinig doen aan rattenplaag in Fabrieksput

Schepen Erik Verbeure aan de oever van de Fabrieksput. (foto TOGH)
Tom Gheeraert

De omgeving van de Fabrieksput in Houthulst kampt met een rattenplaag. Het gemeentebestuur stuurde al een brief naar omwonenden om hen op het hart te drukken de eenden in de vijver niet te voederen. Op de gemeenteraad pleitte N-VA voor doortastende maatregelen. Schepen Erik Verbeure (CD&V) zegt dat het beheer van de vijver daarbij een probleem vormt.

Het was Julie Descheppere (N-VA) die de rattenplaag aankaartte tijdens een tussenkomst op de gemeenteraad. Zij had opgevangen dat er op de vrijetijdscampus een firma langs was geweest om er een muizenplaag aan te pakken. “Ik zou willen vragen om even doortastend op te treden bij de rattenplaag aan de Fabrieksput”, klonk het.

“Onlangs zag ik nog een rat over straat lopen toen ik er passeerde. De dieren hebben daar ook wel de ideale omstandigheden: een bos nabij, water, afval… De gemeente nam wel maatregelen, maar wij vragen toch een structurele oplossing. Ook de buurtbewoners en de vissersclub doen hun best, onder meer door rattenvallen te zetten, maar dit moet door de gemeente aangepakt worden.”

Ongelijke strijd

Schepen van Openbaar Domein Erik Verbeure (CD&V) erkende dat er een probleem is met ratten aan de Fabrieksput.

“We zijn daar al een tijdje mee bezig”, aldus Verbeure. “Het klopt dat alle factoren daar aanwezig zijn opdat ratten daar gemakkelijk families kunnen maken. De technische dienst zorgt regelmatig voor het vergiftigen en vangen van ratten, maar het blijft een ongelijke strijd. We stellen ook vast dat hun werk niet gerespecteerd wordt. Het vergif blijft er niet altijd wachten tot de ratten ervan proeven. We hebben ook een brief gestuurd naar buurtbewoners om hen te vragen geen voedsel meer te voorzien voor de eenden en de vissen in de vijver, want daardoor wordt de Fabrieksput een luilekkerland voor de dieren. Het is ook zo dat onze diensten er frequenter de vuilnisbakken ledigen én reinigen, zodat de ratten alvast daardoor niet aangetrokken worden.”

Volgens Verbeure zorgen de vele rattenholen en nesten in de oevers van de Fabrieksput voor gevaarlijke situaties.

“De oevers kunnen daardoor instorten, met alle gevolgen van dien. De vissersclub neemt dit ook ter harte en heeft al veel inspanningen gedaan. Vanaf november zullen ze op bepaalde plaatsen aan oeverversterking doen, zodat de ratten daar alvast geen holen meer kunnen graven.”

Geen eigendom

“ Maar het beheer van de vijver is een moeilijke kwestie omdat die geen eigendom is van de gemeente. We hebben wel contact met de eigenaars, onder andere om te kijken of er een mogelijkheid is om de put anders te beheren. De vijver behoort eigenlijk bij de site van het kasteel (van de familie de Groote, red.) en daar kan momenteel alles onverstoord verder groeien, niet alleen planten, en dus ook dieren.”

Het is niet de eerste keer dat omwonenden en gebruikers van de Fabrieksput te kampen hebben met knaagdierproblemen. Ook in juni 2017 klaagde de toenmalige oppositie de rattenplaag en onveiligheid aan de Fabrieksput aan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.